Agyhullámokkal az autótolvajok ellen

Vágólapra másolva!
Agyhullámai alapján utazás közben is folyamatosan azonosítja a sofőrt az az új biztonsági rendszer, amelyet autólopás ellen fejlesztettek ki.
Vágólapra másolva!

Mivel a járműveket menet közben, például a piros lámpánál is el lehet rabolni, komoly előnyt jelent, ha a biztonsági rendszer a sofőrt nem csak beszálláskor vagy induláskor, hanem folyamatosan figyeli.

A japán Tottori Egyetem kutatócsoportja olyan rendszert fejlesztett ki, amely pénzt vagy nagy értéket szállító, illetve tömegközlekedési járművek vezetőinek agyi elektromos hullámait méri. Ennek hátránya, hogy ehhez egy EEG-készüléket (elektroenkefalográf) kell viselnie a sofőrnek a fejé. A készülék folyamatosan vizsgálja a sofőr agyhullámait. Ha nem a várt hullámokat érzékeli a műszer, akkor biztonságosan megállítja az autót.

Az EEG-hullámokat a sofőr előre rögzített agyi jeleihez hasonlítja a készülék. Ezeket előzetesen átlagos, normális körülmények között, nyitott szemmel végzett vezetés közben vették fel. A hullámokat a bűnöző nem tudja hamisítani, mivel a az agyban, akaratlanul keletkeznek - hangsúlyozták a kutatók. A rendszer arra is alkalmas, hogy felismerje, ha a sofőr alkoholt vagy drogot fogyasztott, mivel ilyenkor agya eltérő hullámokat bocsát ki.