Nem számítanak pályázati pénzekre a kkv-k

Vágólapra másolva!
A második negyedévben még kevesebb lehetősége volt EU-s pályázati pénzeket nyerni a KKV-szektornak a kisvállalati vezetők szerint. A K&H Bank kkv bizalmi indexe pesszimista hangulatot jelez.
Vágólapra másolva!

A pesszimista hangulatot jelzi, hogy az előző negyedévhez képest a második negyedévben 12 százalékponttal kevesebb, a cégek mindössze 23 százaléka talált olyan pályázati kiírást, amely komolyan érdekelné a vállalkozását.

A felmérés szerint a vállalkozások kevesebb, mint fele tartja reálisnak az uniós forrás elnyerését, különösen, hogy szabálytalanságok miatt az EU több operatív program kifizetéseit is befagyasztotta.

Az agrárcégek a legbizakodóbbak, közülük több mint 50% reálisnak tartja, hogy uniós forráshoz jut. A kereskedelmi és az ipari vállalkozások kevesebb, mint fele valószínűsíti EU támogatás elnyerését, a szolgáltató szektor várakozásai a legvisszafogottabbak.

Az 500 hazai mikro-, kis- és középvállalkozás megkérdezésén alapuló negyedéves K&H kkv bizalmi index 10 tényezője közül az EU részindex csökkent, jelenleg 34 ponton áll.