Mi lesz, ha elzárják a pénzcsapot?

Vágólapra másolva!
Már hónapok óta lebegtetik az amerikai jegybank döntéshozói, hogy hamarosan mérséklik a pénznyomtatás ütemét, mivel a gazdaság a javulás jeleit mutatja. A hozamok már erre is nagyot emelkedtek a májusi mélypontjukról, ami mind a lakosságnak, mind pedig a cégeknek emelkedő hiteltörlesztési terhet jelent. Ha pedig valóban elkezdik a a stimulus visszafogását, akkor még tovább is nőhetnek a hozamok, ami a részvények teljesítményére is rossz hatással lehet.
Vágólapra másolva!

Már hónapok óta attól hangos minden, hogy a Fed csökkenteni fogja a QE3-at, vagyis csökkenteni fogja a havi 85 milliárd dollárnyi kötvényvásárlását. A cél egyértelmű volt, brutális mennyiségű kötvényvásárlással legyalulni a hozamokat, az alacsony hozamszintek pedig stimulálni fogják gyakorlatilag az egész reálgazdaságot, így nőni fog a foglalkoztatás, ezzel a fogyasztás és a remények szerint eljuthatunk arra a pontra ahol már a gazdaság ismét önjáróvá válik, nem lesz többé szükség a QE3 nevű járókeretre.

A Fed több tagja is úgy érzi, elérkezett az idő, amikor a gazdaság már eléggé megerősödött és ha nem is rúgják ki a hóna alól a mankót, de elkezdik pöcögtetni azt.

Amikor a nyár közepén először konkrétan szóba került a mennyiségi lazítás csökkentése, minden eszközosztály megérezte a hatást, de nyilvánvalóan elsősorban a kötvények szenvedtek el komoly veszteségeket. A 10 éves amerikai államkötvény hozama július végén 1,6 százalék körül járt, azóta pedig meredek hegymenetbe váltott és a napokban már 3 százalék is volt. Sok szakértő szerint pedig nem is kérdés, hogy hamarosan 4 százaléknál fogunk tartani. Nagyon röviden nézzük csak meg hogy hol, mivel fog ez járni!

Fájni fog a jelzáloghiteleseknek

Nézzünk egy amerikai családot, akinek van egy jelzáloghitele! (A számolások persze kicsit elnagyoltak, de jól tükrözik a nagyságrendeket) Legyen a jelzáloghitel 100 ezer dollár és 20 éves (240 hónap) lejáratú. Ha ezt bepötyögjük egy excel-táblába, akkor máris láthatjuk, hogy a havi törlesztőrészlet 483 dollár. Ugyanez magasabb hozamszintekkel, a jelenlegi 3 százalékkal és a vizionált 4 százalékkal pedig 555, illetve 606 dollár.

Forrás: investor.hu

Jól látszik, jelenleg havonta 72 dollárral kell többet fizetni, de a különbség 123 dollárra is felkúszhat, ha ismét 4 százalék lesz a 10 éves amerikai hozamszint, ahogy ez korábban volt, és ahogy ezt sokan várják.

A cégeknek is többet kell majd fizetniük

Most lássuk a vállalati profitokat! Tegyük fel - ismét sok mindent egyszerűsítünk -, hogy egy cég minden évben keres 10 dollárt 10 éven át, majd megszűnik. Akkor ez 10 év alatt 100 dollár és ez a cégünk jelenlegi értéke lenne, ha nulla lenne a hozamszint. De mivel nem nulla, ezért egy 10 év múlva kapott 10 dollár nem ér annyit, mint egy ma kapott 10 dolláros, csak kevesebbet. Az, hogy mennyivel kevesebbet ér, a hozamszinttől függ. Minél magasabb a hozamszint, annál kevesebbet ér egy 10 év múlva kapott 10 dolláros. Gondoljunk csak bele, ahhoz hogy 10 év múlva kapjunk egy 10 dolcsist, ma nem kell 10 dollárt a bankba helyezni, csak kevesebbet, a többit majd kitermeli a kamat és minél magasabbak a kamatok, annál kevesebbet kell most elhelyezni a számlánkon. De száz szónak is egy a vége, nézzük a számokat:

Forrás: investor.hu

A táblázatban jól látszik, hogy a hozamszint emelkedésével - 1,5 százalékról előbb 3 százalékra majd 4 százalékra - milyen ütemben csökkennek a jövőbeli 10 dollárosaink értéke. Egy 10 év múlva kapott 10 dolláros 1,5 százalék hozam mellett 8,62 dollárt ér ma, 3 százalék hozam mellett már csak 7,44 dollárt és végül 4 százaléknál csupán 6,76 dollárt ér. Ez természetesen komoly hatással van a vállalatunk értékére is! 1,5 százalék mellett 92,22 dollárt ér a vállalkozásunk, 3 százalék mellett már csak 85,30 dollár, 4 százalék mellett pedig már csak 81,11 dollár, vagyis 7,5 százalékkal, illetve 12,05 százalékkal kevesebb a cégérték!

Mint említettem rengeteg egyszerűsítéssel éltünk a számolgatásnál, de csak egy pillanatra gondoljunk bele két dologba:

1. Mi van, ha a vállalatunknak is van hitele - minden vállalatnak van, nem is kevés, főleg, hogy rengeteg vállalatvezetőt elcsábítottak az alacsony hozamok és hiteleket vettek fel - és nekünk is hirtelen megugrik a törlesztő részletünk, ezzel pedig csökken a profitabilitásunk.

2. Mi van, ha éppen annak a családnak adunk el valamit, akinek az első számítások szerint megnőtt a törlesztő részlete és így már nem akarnak vagy nem tudnak annyit költeni, mint eddig? Ez kevesebb bevétel és ismét kevesebb profit!

Vagyis az emelkedő hozamok nem csupán az elméleti modellekben okoznak változást, hanem a reálgazdaságban is tapintható, húsbavágó hatással bírnak!

Nem jó hír a részvényeknek sem

Ezek után, ha megnézzük, hogy a QE3 visszavonására tett első utalások óta hogy viselkedett az amerikai piac, akkor láthatjuk, hogy a július végi csúcsokhoz képest mindössze 3,8 százalékkal jár alacsonyabban a Dow Jones Index. A számításaim ugyan kicsit elnagyoltak és általánosak voltak, de úgy gondolom ezek is érzékeltetik, hogy ettől a 3,8 százaléktól egy jóval kiadósabb esésnek kellene következni, ha a FED valóban úgy dönt, hogy hozzányúl a QE3-hoz!