Túl sok a papírmunka, túl bonyolult az adórendszer

Vágólapra másolva!
Az üzletemberek 72 százaléka szerint túl bonyolult a papírmunka, kétharmaduk pedig az adórendszert is egyszerűbbé tenné az EY legfrissebb nemzetközi vállalkozói felmérése szerint.
Vágólapra másolva!

A sok papírmunka, a bonyolult adórendszer, valamint a szűkös pénzügyi források jelentik a legnagyobb kihívást az uniós vállalkozások számára – áll az EY most publikált nemzetközi felmérésének következtetései között. A felmérésben részt vevők értékelése alapján az Európai Unió a G20-as országok rangsorában a középmezőnyben helyezkedik el.

Egyszerűbb adórendszer kellene

A 350 uniós cég megkérdezésével készült felmérésből kiderül: vállalkozók csaknem háromnegyede szerint túlzottan megnehezítik a vállalkozások indítását az adminisztrációs terhek. Közel kétharmaduk szerint az adórendszer egyszerűsítésének egyértelmű pozitív hatása lenne vállalkozói szektorra. A cégek háromnegyede úgy vélte, hogy továbbra is nehéz forrásokhoz jutni, a válaszadók harmada szerint azonban javult a kormányzati támogatáshoz való hozzáférés az elmúlt három évben.

A vállalkozók döntő többsége egyébként a banki hiteleket részesíti előnyben a kormányzati támogatásokkal szemben.

A megkérdezettek mintegy fele vélekedett úgy, hogy országa kultúrája támogatja a vállalkozói szellemet, ugyanakkor a válaszadók 88 százaléka szerint ez az arány még kedvezőbb lehetne, ha a vállalkozói ismeretek oktatását az iskolai tananyag részévé tennék.

A leginkább pozitív változások a vállalkozók többsége szerint a vállalkozói klubok és szövetségek terén tapasztalhatóak az elmúlt öt évben. A lista második helyén az inkubátorházak, a harmadikon pedig az olyan vállalkozói konferenciák, találkozók és programok szerepelnek, mint például az EY Az év üzletembere programja.