Nem mond le az INA irányításáról a Mol

Vágólapra másolva!
Nincs szó arról, hogy a Mol feladná az INA irányítási jogait, mondta el a Reuters hírügynökségnek Mosonyi György, a Mol felügyelő bizottságának elnöke. A horvát kormánnyal szerdán induló megbeszéléseken a jelenlegi részvényesi szerződés némileg módosulhat ugyan, de végül sikerülhet majd lefektetni egy új alku alapjait.  
Vágólapra másolva!

Forrás: Origo

Mosonyi György a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott múlt pénteken, hogy a Mol nem kíván lemondani az INA menedzsment jogairól. Véleménye szerint azt nem lehet kizárni, hogy a jelenlegi részvényesi szerződés némileg módosulni fog - példának okáért a vétó jogok kérdését említette a Mol felügyelő bizottságának elnöke -, azonban a végső alkuban egy új növekedési stratégiát fognak meghatározni az INA számára.

A horvát kormány delegáltjai és a Mol képviselői között 18-án, szerdán indulnak meg az egyeztetések és a tervek szerint az idei év végéig egyezségre juthatnak a felek az INA irányítását és stratégiáját illetően.

Mint ismert, a horvátok 2003-ban adták el az INA 25 százalékos részesedését a Molnak, majd később engedték a magyar olajtársaságnak a részesedés 49,1 százalékra bővítését és a menedzsmentjogok átvételét. Az ügy a felek között akkor kezdett elmérgesedni, amikor a horvát állam megkérdőjelezte a részvényesi szerződés jogosságát arra hivatkozva, hogy 2009-ben kenőpénzt fogadott el az akkori horvát miniszterelnök a menedzsment jogok átadásáért cserébe. Ivo Sanadert azóta első fokon elítélte a horvát bíróság, de Mosonyi szerint egy üzleti megfontolásokon alapuló tárgyalás fog megkezdődni szerdán melyben ezek az alaptalan jogi vádak nem fognak szerepet játszani.

A horvátok azt is a Mol számlájára írták, hogy keveset ruháztak be és ez az oka annak, hogy az INA még mindig nem tud hatékonyan működni. Mosonyi egyértelműen tagadta ezeket a vádakat és kitért arra, hogy a Mol eddig 3 milliárd eurót ruházott be az INA fejlesztésébe és 2009-ben egy vállalatközi kölcsön kellett ahhoz, hogy megmentsék a horvát céget a csődtől. Ezzel szemben a horvátok a 2009-es vállalásukkal ellentétben még mindig nem vették át a masszívan veszteséges gáz üzletágat.

A beruházások kapcsán kitért arra, hogy a rijekai finomítóban az engedélyezési problémák miatt nem tudták még megvalósítani a szükséges fejlesztések egy részét, míg a kitermelésben a szükséges licencek visszavonása miatt nem tudnak egyről a kettőre lépni.
Ettől függetlenül Mosonyi elmondta, hogy a Mol a pletykákkal ellentétben senkivel sem tárgyal az INA-ban lévő részesedésének eladásáról. Azt a korábbi hírt azonban megerősítette, hogy a Mol kész 2 milliárd kunás összegre perelni a horvát kormányt, mivel az nem vette át a veszteséges gáz üzletágat illetve nem is tett semmit annak érdekében, hogy a folyamatos veszteségtermelésen javítson azzal, hogy a fogyasztói árakat közelíti a piaci szintekhez. Az interjúban kifejtette Mosonyi, hogy a gáz üzletág kérdése egy nagyon fontos kérdés lesz az egyeztetések folyamán.

A horvát delegációt vezető Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter még korábban úgy nyilatkozott, hogy az INA egy stratégiailag fontos vállalat, ezért nem mérlegelnek olyan opciót, melyben a horvát részesedést egy harmadik félnek adnák el.

A tárgyalások közeledtével az utóbbi időben egyre többször szerepelt a hírekben a Mol és a horvát kormány, ami számunkra azt sugallja, hogy a hivatalos egyeztetések megkezdése előtt mindkét fél erőt próbál demonstrálni. A konszenzusos megállapodás illetve a jelenlegi részvényesi szerződés módosítása biztos hogy egy kemény diplomáciai csatározás eredményeként fog megszületni, azonban mindkét félnek az az érdeke, hogy az INA egy hatékonyan működő társasággá váljon.

Mol

Forrás: Origo