A halálos feltörekvő piaci koktél

Vágólapra másolva!
Az elmúlt néhány hónapban igencsak megszenvedett néhány feltörekvő ország devizája, emellett pedig hatalmas mennyiségben adták a befektetők a kötvényeket is, igencsak megemelve a hozamokat. Habár az elmúlt pár hét kisebb enyhülést hozott ezeknek az országoknak is, a meglévő problémák még nem oldódtak meg. Sokan már a kilencvenes évek végén látott fejlődő piaci válságokhoz hasonlították a mostani folyamatokat, így itt van 7 jellemző a feltörekvő országokban látott múltbeli válságokról.
Vágólapra másolva!

Vészterhes időket élt meg az elmúlt néhány hónapban több feltörekvő piaci ország is. Több helyen hatalmasat gyengült a helyi deviza, nagyot ugrottak a kötvényhozamok is, ez pedig a részvénypiacokra is rossz hatással volt.

Habár az elmúlt hetekben alábbhagyott a piaci nyugtalanság, és ez nem csak a fejlett országokban, de a feltörekvő piacokon is enyhítette a félelmeket, a korábban látott gondok, mint például a magas folyó fizetési mérleg hiány (India, Brazília, vagy Törökország esetében) még nem oldódott meg.

A Morgan Stanley elemzője öt feltörekvő piaci devizát tüntetett ki a nem éppen hízelgő "törékeny ötös" címmel, nevezetesen a dél-afrikai randot, a brazil reált, a török lírát és az indiai, valamint az indonéz rúpiát - olvasható a Business Insideren. Ezek a devizák május elsejétől számítva a leggyengébben teljesítő feltörekvő piaci devizák voltak.

Forrás: investor.hu

Sokan már az 1997-98-a ázsiai, valamint orosz válsághoz hasonlítják a látott folyamatokat. Ennek apropóján itt van a Morgan Stanley elemzőjének véleménye, hogy a múltbeli feltörekvő piaci válságoknak mi volt a 7 "halálos" jellemzője:

1. Hirtelen megállás - Egy kőkemény lassulás vagy a tőke beáramlási folyamat hirtelen megfordulása, aminek következtében végül nem tudják finanszírozni magukat a piacról az országok. Ez pedig gazdasági lejtmenethez is vezet, még akkor is, ha nincs közvetlen államcsőd veszély. Ezeket kiválthatja akár a szélsőségesen gyengülő deviza, a bankok mérlegében növekvő nem-teljesítő hitelek aránya, de még rengeteg más tényező is, akár egy bizonytalan politikai választás is.

2. Tovagyűrűző hatás - Függetlenül attól, hogy a gazdaság melyik szektorában van először "hirtelen megállás", az tovább terjed a gazdaság többi részére is.

3. Rendkívül gyors eladói hullám - A piac gyorsabban reagál, mint a fundamentumok, hiszen itt elsősorban a pénzüket menekítik a befektetők a gyenge lábakon álló gazdaságból. Ugyanakkor ezzel próbálja meg kikényszeríteni a piac a szükséges változtatások gyors véghezvitelét is a politikai vezetőkből.

4. Az eladói hullám léptéke annál nagyobb, minél nagyobb a szükséges beavatkozás mértéke

5. Az eladások gyengíthetik a helyi devizát, de bármilyen eszköz (részvény, kötvény) árát is padlóra küldhetik - Ez attól függ, például hogy mennyit szenvedett korábban a bankszektor, vagy mekkorát erősödött a válság bekövetkezte előtt a helyi deviza. A jegybanknak rendszerint gondot okoz, hogy kamatemelésekkel védje a fizetőeszköz értékét, mivel azzal az egész bankrendszert is veszélyezteti.

6. Fertőzési kockázat - A krízis a leggyengébb láncszemről továbbterjed más sérülékeny országra is.

7. Nem tudja magát a piacról finanszírozni az ország - Több mint 6 hónapig nem tud pénzt szerezni a piacról az ország. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy olyan országok is kiszorulnak a finanszírozási piacról, amelyek nem sérülékenyek, de van kitettségük a bajba jutott nemzetek felé.