Rengeteg buktatója lehet a gépjármű kölcsönadásának

Vágólapra másolva!
A gépjármű kölcsönadásából számos probléma adódhat, például megtörténhet, hogy a tulajdonos, az üzembentartó utóbb különböző bírságokat, pótdíjakat kénytelen megfizetni a hatóságoknak, vagy javíttatni kell a kölcsönbeadás ideje alatt megsérült járművet - figyelmeztetett a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Dr. Szabó Áron szerint ennek okán erősen javallott írásbeli szerződést készíteni a gépjármű kölcsönadásáról, amelyben a felek és a jármű adatain túl célszerű rögzíteni a jármű állapotát, esetleges sérüléseit.
Vágólapra másolva!

A gépjárművek kölcsönzése nem feltétlenül üzlet, az átlagemberrel is előfordul, hogy valamilyen okból nincs szüksége arra, hogy használja a tulajdonában lévő autót, vagy hozzátartozója, ismerőse kerül olyan helyzetbe, hogy neki - akár térítés ellenében - nagyobb szüksége van a gépjármű használatára.

Ám nem árt óvatosnak lenni, hiszen a gépjármű kölcsönadásából számos probléma adódhat - hívta fel a figyelmet a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Így például a tulajdonos (üzembentartó) különböző bírságokat, pótdíjakat köteles megfizetni a hatóságok felé, majd futhat a pénze után.

Emellett az ingó dolog, mint a gépjármű kölcsönadásából származó jövedelem (amennyiben nem ingyenes az ügylet) is adóköteles, így erre is figyelemmel kell lennünk - mutatott rá dr. Szabó Áron.

Javasolt az írásos szerződés

Mindenképpen javasolt a gépjármű kölcsönadásáról írásbeli szerződést készíteni. Ebben a szerződésben a felek és a jármű adatain túl rögzíteni célszerű a jármű állapotát, esetleges sérüléseit, hogy a visszaadáskor ne legyen vitatható, hogy adott sérülés, hiba megvolt-e, vagy annak esetleges javítása a kölcsönvevőt terheli.

Gyorshajtás és rossz parkolás

A szerződésben rendelkezhetünk arról is, hogy üzembentartói jogot engedünk-e a kölcsönvevőnek, amely a gépjármű-nyilvántartásba is bejegyzésre kerülhet. Ennek a későbbiekben nagy jelentősége lehet. Fel kell tüntetni továbbá a jármű átadásának időpontját és célszerű a megszűnés módjáról (felmondás, esetleg határozott idő) is rendelkezni.

Előfordulhat ugyanis például, hogy a gépjármű használója vezetés közben túllépi a megengedett sebességet, vagy esetleg parkolási díj fizetése nélkül várakozik. Első esetben a rendőrség, utóbbi esetben a parkolási társaság jogszabály alapján a gépjármű üzembentartójától követelheti a bírságot illetve a pótdíjat. Ha pedig a kölcsönvevő nincs üzembentartóként bejegyezve, a jog a tulajdonost tekinti üzembentartónak, és ő köteles megfizetni a tartozást.

Bár a tulajdonos természetesen követelheti az így kifizetett összeg megtérítését a használótól, ez mégiscsak több kellemetlenséggel jár, mint megelőzni a bajt - mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Az üzembentartói jog átruházása

A parkolási pótdíj tekintetében csak az üzembentartói jog átruházása megoldás. Ez, bár költsége van, azért is jó, mert ez esetben a kötelező felelősségbiztosítást is az üzemben tartó köteti meg, és adott esetben nem a tulajdonos bónusza bánja az esetleges káreseményt. A közigazgatási bírság esetében azonban van más megoldás is.

Lehetősége van ugyanis a tulajdonos üzemben tartónak arra, hogy a használó nyilatkozatával (amelynek tartalmaznia kell a rendszámot, a használat időintervallumát és a használó személyes azonosító adatait) mentesüljön bírság megfizetése alól, ekkor ugyanis a hatóság a használóra vetheti ki a bírságot. Ilyenkor jön jól, ha van egy megfelelően elkészített szerződés, amely megfelel ezen nyilatkozat kritériumainak.

Mint bármilyen jogügyletet tehát, a gépjármű kölcsönadását is kellő körültekintéssel kell intézni, és célszerű tájékozódni a ránk leselkedő veszélyekről és esetleges problémákról - húzta alá végezetül dr. Szabó Áron.