Nem hisz már a mesékben a Disney

Vágólapra másolva!
Nem lesz új Pixar film jövőre, mivel a Disney elhalasztotta 2014-re tervezett animációs alkotásának bemutatóját, miután a nyáron nagyot hasalt a mozipénztáraknál a Johnny Depp nevével fémjelzett Magányos Lovas. A becsések szerint 190 millió dolláros veszteséget jelentő bukót követően a cég már óvatosabb az eddig mindig kasszasikernek számító animációkkal is.
Vágólapra másolva!

Nem lesz Pixar-film jövőre

Új Pixar-film nélkül maradunk jövőre, miután a Disney 2015-re tolta The Good Dinosaur című alkotásának premierjét, azt követően, hogy a társaság legutóbbi blockbusternek szánt filmje a Magányos Lovas idén nyáron elhasalt a mozipénztáraknál. Ezzel együtt pedig a Némó nyomában folytatása is áttevődik 2016 nyarára.

Ez lesz az első év 2005 óta, amikor Pixar film nélkül maradunk. A Disney számára pedig azért fájó ez, mivel animációi minden egyes alkalommal kasszasikerré válnak, nagyban hozzájárulva ezzel filmstúdió divíziójának eredményességéhez. Ráadásul a filmekhez kapcsolódó termékek is fontos bevételi források, az animációs filmeknél pedig különösen kelendőek a kis figurák.

The Good Dinosaur Forrás: Pixar / Disney

Habár igaz, hogy a Disney-nél a filmszegmens csak egy kisebb szeletet hasít ki, mind az árbevételből, mind pedig az üzemi eredményből, azt a legutóbbi negyedéves jelentés után is láthattuk, hogy a befektetők talán már eltúlzott jelentőséget is tulajdonítanak egy adott film sikerének vagy bukásának.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Elég volt a bukásból

Talán éppen azért döntött a Diseny a The Good Dinosaur elhalasztásáról is, hogy ne ismétlődjön meg a Magányos Lovas idei bukása. A Johnny Depp nevével fémjelzett film ugyanis csúnyán elbukott a mozikban, és a cég előrejelzései szerint akár 190 millió dolláros veszteséget is okozhat a társaságnak, írja a Bloomberg. Hasonló méretű buktát tavaly is el kellett szenvednie a Disney-nek, akkor a John Carter bizonyult ablakon kidobott pénznek.

Ezek a kudarcok vezethettek odáig, hogy a társaság korlátozni fogja a nagyszabású filmekre elkölthető pénz mennyiségét az olyan alkotásokra, melyek nem egy sikeres franchise soron következő része, legalábbis ezt mondta el Jay Rasulo, a Disney pénzügyi vezetője egy múlt heti konferencián. Úgy látszik, a Magányos Lovas után már Jerry Bruckheimerben sem bíznak töretlenül, ugyanis a Karib-tenger kalózai ötödik részét is jegelik egy időre.

Eddig mondjuk a Pixar filmekkel nem volt nagyobb probléma, ugyanis a legutóbbi 10 animációs produkcióból csak egy nem ütötte meg az 500 millió dolláros jegybevételt. Habár az új dínós film rendezője augusztusban távozott, és még nem tudni ki fogja befejezni a filmet. Ezért dönthettek úgy, hogy kellő időt hagynak a film befejezéséhez, elkerülendő egy újabb csúfos bukást.

Forrás: Box Office Mojo, Investor.hu

Azzal, hogy hátrébb tolta a Good Dinosaur bemutatóját a Disney a 2014-es nyári moziszezon elején egy űr tátong, amit az Angelina Jolie főszereplésével készülő Maleficent-tel fog pótolni.

A Disney részvények folytatják fölfelé kapaszkodásukat az augusztusi gyászos szereplés után. Így habár az elmúlt hónap elején megtört a tavaly vége óta tartó emelkedő trend, jelenleg pedig éppen azért küzd az árfolyam, hogy e fölé kerüljön újra.

A Disney árfolyama (NYSE)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu