A végleges határidő: október 1-ig tényleg meg kell rendelni az új pénztárgépet

Vágólapra másolva!
Az aktuális állás szerint tizenhat hitelesített pénztárgép közül választhatnak azok, akiket a jogszabály a pénztárgépük cseréjére kötelez. A szakértők figyelmeztetnek: aki október 1-jéig nem lép, annak utána kézi nyugtát kell kiállítania.
Vágólapra másolva!

„Három alapvető döntési szempont van a választásnál: a kassza ára, a pénztárgép minősége és megbízhatósága, valamint az üzemben tartás költségei,” mondja Fülöp Gábor a Magyar Telekom üzleti értékesítési igazgatója. A szakember szerint nem érdemes tovább várni arra, hogy a kapható pénztárgépek a mostaninál olcsóbbak legyenek: ugyan az első modellek ára valamelyest magasabb volt a jelenleginál, de az árcsökkenés megállt, és a gépek ára 130 – 140 ezer forint körül stabilizálódott.

Október elsejével meg kell rendelni az új, online adatkapcsolattal rendelkező pénztárgépeket

Az október eleji határidőig hátra lévő idő pedig már nem is elég arra, hogy a piacon érdemi változás következzen be. Emlékeztetőül: aki október 1-je után nem rendelkezik érvényes megrendeléssel valamelyik disztribútor felé, annak kötelező kézi nyugtát kiállítania, a régi pénztárgépét erre a célra már nem használhatja.

A pontos adatok értelemszerűen napról napra változnak, de aktuális becslések szerint a mintegy 180 ezer cserére kötelezett kiskassza tulajdonosnak alig a harmada-negyede küldte el a megrendelését, annak ellenére, hogy a határidő lejártáig kevesebb, mint két hét van hátra.

A jogszabályban előírt online adatszolgáltatásra csak az a pénztárgép alkalmas, amit az erre kijelölt hatóság, a MKEH előzetesen engedélyezett. A hitelesített pénztárgépek aktuális listáját a mkeh.gov.hu oldalon lehet figyelemmel kísérni.

Együttműködés a pénztárgép-forgalmazókkal

Az online adatszolgáltatásra alkalmas pénztárgépek egyébként az online kapcsolatra egy úgynevezett SIM-chipet használnak. Ezek a kártyák külön nem, csak a pénztárgépekkel együtt árusíthatók a kis- és középvállalati ügyfelek részére.

A Magyar Telekom ezért nem közvetlenül, hanem két pénztárgép-forgalmazóval együttműködésben lépett be erre a piacra. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a Magyar Telekom SIM-kártyáit tartalmazó pénztárgépeket nem a Telekom saját értékesítés hálózatában, a T-Pont hálózatban, hanem a szerződött pénztárgép-forgalmazó partnereknél, az Alt Cash Kft.-nél és a Prior Cash Kft.-nél lehet beszerezni.

Minthogy a pénztárgépek vásárlása és az üzembe helyezésük is szigorú feltételekhez kötött, különösen fontos lehet az érintett kisvállalkozók számára, hogy ne várjanak az utolsó pillanatig a megrendelésekkel. „Lényeges, hogy azok, akik a partnereinktől vásárolnak, az üzemeltetés során a Magyar Telekom ügyfélszolgálatára, és a már kiépített, stabil infrastruktúrájára számíthatnak,” mondja Fülöp Gábor. „Ez azt jelenti, hogy bár a szerződéskötést és az üzembe helyezést a partnereink végzik, a szerződést a Magyar Telekom nevében írják, és az ügyfél a szolgáltatásban a szokásos Magyar Telekom minőséget kapja,” emeli ki a szakember.