A csillapíthatatlan étvágy drágítja a csokit

Vágólapra másolva!
Az emberek csoki iránti csillapíthatatlan étvágya felhajtja az édességek árát, mivel a kínálat csak nehezen tudja tartani a lépést a fokozódó kereslettel. Ráadásul egyre inkább a magasabb kakaótartalmú étcsokik felé fordulnak a vásárlók, ez pedig több kakaót kíván. A kakaó ára július elejétől csaknem 20 százalékkal száguldott felfelé, és piaci szakértők szerint a nyugat-afrikai szárazság az októberi szüretet is nehezítheti, ami azért fontos mert a világ kakaóbab termelésének közel 70 százaléka származik a térségből.
Vágólapra másolva!

Egyre drágább a csoki

Növekszik az étcsoki iránti étvágy szerte a világban, ami az ár növekedéséhez vezet, mind a prémium, mind pedig a tömegtermékek szegmensében. Egy kilogramm csokoládé ára az Egyesült Államokban idén elérheti a rekordnak számító 12,25 dollárt is, ez pedig 45 százalékos emelkedésnek felel meg 2007-hez viszonyítva, az Euromonitor piackutató cég adatai szerint.

A csokiárak drágulása elsősorban a kakaóhiánynak köszönhető, ugyanis piaci szereplők szerint idén a kínálat nem tud lépést tartani a kereslettel, ilyenre pedig 2010 óta nem volt példa. Ugyanis Nyugat-Afrikában, ahonnan a kakaóbab termelés 70 százaléka származik, száraz időjárás sújthatja szüretet.

Forrás: agronigeria.com.ng

Amerikában és Európában pedig egyre több csokoládét vásárolnak az emberek, ráadásul főként az étcsokoládét, aminek nagyobb a kakaótartalma. Vagyis ha több étcsokit szeretnének az emberek, akkor több kakaóra van szükség, viszont, ha változatlan vagy még alacsonyabb is a kínálat, akkor az értelemszerűen magasabb árakhoz vezet.

Manapság az étcsoki a divat

Az USA-ban az étcsokoládék részaránya a teljes csokifogyasztásból 20 százalékra nőhet az öt évvel ezelőtti 18 százalékról, ugyanakkor Svájcban, ahol az egy főre jutó csokifogyasztás a legmagasabbak között van a világon, 30 százalékra ugorhat idén a 2008-as 22 százalékról, derül ki az Euromonitor előrejelzéséből.

Forrás: [origo]

Ez egy általános trend, ugyanis a magasabb kakaótartalom és ezzel együtt az alacsonyabb cukortartalom egészségügyi szempontból is kedvezőbb, nyilatkozta a holland Rabobank élelmiszeripari elemzője a Wall Street Journalnek. Egyébként szeptemberben az Európai Bizottság úgy nyilatkozott, hogy a svájci csokigyártó, a Barry Callebaut reklámozhatja úgy Acticoa termékét, hogy az segít fenntartani az egészséges vérkeringést.

A hedge fundok is a drágább kakaóra fogadnak

A kakaóárak egyébként csak július elejétől majdnem 20 százalékkal kerültek feljebb idén, ráadásul a hedge fundok és egyéb intézményi befektetők is inkább a növekvő árakra fogadnak. Az amerikai CFTC adatai szerint az intézményi befektetők összesen 1,72 milliárd dollár értékű árfolyam emelkedésre fogadó pozíciót vettek fel szeptember 17-ei számok szerint. Ráadásul a nettó long pozíciók 2006 óta nem látott magasságokig szökkentek.

A kakaó ára napi grafikon (dollár/tonna)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Persze a kakaó ára meglehetősen hektikusan változik nagyon sok múlik az időjáráson, vagy például azon, hogy a főbb kitermelő országokban éppen van-e valamilyen katonai vagy politikai konfliktus. A 2011-es 3750 dollár feletti árakhoz képest a mostani 2600 dollár nem is tűnik olyan magasnak.

A kakaó ára havi grafikon (dollár/tonna)

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Egyes szakértők szerint a nagy fejlett országok fogyasztása fogja fűteni a jövőben a csoki (és a kakaó) árakat, de azért a fejlődő piacok, mint például Brazília is a drágulást erősítheti. Az USA teljes csokifogyasztása idén először növekedhet 2008 óta, míg Nyugat-Európában már negyedik egymást követő évben bővülhet a kereslet az Euromonitor szerint. Ráadásul a drágább, prémium márkák iránt is egyre nagyobb a vételi kedv.

Persze nem minden elemző van meggyőződve a kakaóárak törtetlen emelkedéséről. A nyugat-afrikai kínálat kilátásaival kapcsolatos félelmek eltúlzottak, és az árak valószínűleg visszaesnek, amint elkezdődik október közepén a betakarítás, nyilatkozta a Hackett Financial Advisors cég elnöke a Wall Street Journalnek. A kakaó határidős piacán már a túlfűtöttség jelei mutakoznak, véli Shawn Hackett.

A közeljövőben azonban a figyelem továbbra is a keresleten marad, hiszen az előttünk álló hónapokban olyan ünnepek következnek, amelyek rendszerint meglódítják a csoki iránti keresletet. Az angolszász világban a Halloween-Hálaadás-Karácsony hármas, míg Európában a Mikulás-Karácsony duett vezetheti az édességboltokba az embereket.

Lehet profitálni a csokifogyasztából

Természetesen a nagy édességgyártók is felismerték az új tendenciát, és bővítették étcsokis termékeik palettáját. A kifejezetten édességekben utazó cégek, mint a legnagyobb ilyen amerikai társaság, a Heshey már 2012 óta folyamatosan döntögeti a csúcsokat a tőzsdén, idén már csaknem 30 százalékot szárnyalva.

A Lindt csokikról híres svájci cég részvényárfolyama pedig bár még nem érte el a 2007-ben beállított 4000 frank feletti rekordokat, ahhoz nagyon közel áll, idén majdnem 25 százalékot rakott hozzá piaci értékéhez.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu