Jelentős EU-s források a kkv-knak 2014-2020 között

Vágólapra másolva!
Versenyképes vállalat = versenyképes gazdaság címmel tartott konferenciát a Világgazdaság. Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára elmondta, hogy a következő uniós költségvetési ciklusban az EU-források nagy része a kis- és középvállalkozásokat támogatja majd.
Vágólapra másolva!

Az államtitkár elmondta, 2014-2020 között Magyarország 7300 milliárd forint EU-s forrással kalkulálhat. Ebből körülbelül 1125 milliárd forintot a szektor versenyképességének javítására, 1178 milliárd forintot pedig a foglalkoztatás és a munkavállalói mobilitás ösztönzésére tervez fordítani a kormány. Az elosztás a továbbiakban: a kormány 708,8 milliárdot szán az innovációra, körülbelül 870 milliárdot a fenntartható közlekedés fejlesztésére, 830 milliárdot az alacsony szén-dioxid-kibocsátás megvalósítására, és mintegy 500 milliárd forintot az energia-felhasználás hatékonyságának javítására.

Ezzel együtt, mint Cséfalvay Zoltán elmondta, egyre fontosabb lesz a visszatérítendő uniós pénz, ennek megfelelően csökkenni fog a vissza nem térítendő támogatás jelentősége.

Az EU 2020 stratégiához kapcsolódva a Nemzeti Reform Programban a magyar kormány célul tűzte ki, hogy a költségvetési ciklus végére munkába álljon a munkaképes korúak 75 százaléka, a GDP 1,8 százaléka fordítódjon kutatás-fejlesztésre, illetve hogy 10 százalékkal növeljék az energiahatékonyságot. Mindezt Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség helyettes államtitkára mondta el. Ugyanígy kiemelt cél, tette hozzá, hogy a kormány növelje a megújuló energiaforrások arányát – 14,6 százalékra –, hogy a szegénységben élők számát csökkentse – 450 ezer fővel –, és hogy 10 százalékra szorítsák vissza az iskolát korán elhagyók arányát.