Megtépték a Telekom Austriát

Vágólapra másolva!
Éves csúcsra ugrott a Telekom Austria árfolyama, melyben leginkább az osztrák gazdasági miniszter nyilatkozata játszott szerepet, mely szerint kormány nem hajlandó privatizálni az állami telekomcégeket. A miniszter véleményét viszont teljes mértékben figyelmen kívül hagyják azok a spekulációk, melyek szerint egyre valószínűbb, hogy Carlos Slim, a világ leggazdagabb embere hamarosan megkísérelheti felvásárolni a vállalatot.
Vágólapra másolva!

Több mint 5 százalékos emelkedés után éves csúcsra ugrott ma a Telekom Austria részvényeinek árfolyama, melyeket némileg egymásnak ellentomdó hírek után kezdtek nagy tételben vásárolni a befektetők.

Telekom Austria árfolyama (Bécs)

Forrás: [Investor.hu]

Először Reinhold Mitterlehner, Ausztria gazdasági minisztere jelentette ki, hogy szóba sem jöhet egyetlen olyan telekomcég privatizációja, melyben az osztrák állam nagytulajdonosnak számít – tájékoztatott a Bloomberg.

Ennek értelmében a kormány a Telekom Austriát sem hajlandó teljesen magánkézbe adni, melyben közel 46,4 százalékos részesedéssel rendelkezik. Az osztrák telekomcég másik nagytulajdonosa a világ egyik leggazdagabb emberének, Carlos Slimnek az érdekeltségébe tartozó América Móvil, mely 22,76 százalékos tulajdoni hányaddal bír a vállalatban.

Forrás: [Investor.hu]

Mitterlehner kijelentette, hogy Ausztriának meg kell tartania versenyképességét, amit figyelembe kell venni, ha egy energiaipari vállalat vagy egy telekomcég privatizációja szóba kerül. A biztos működés fenntartásához nem adhatják el nagyobb részesedéseiket az ilyen vállalatokban, és nem engedhetik, hogy azok teljes egészében magánkézbe kerüljenek.

A miniszter hangsúlyozta, hogy ő nem privatizáció ellenes, és támogatja az értékesítéseket, de csak azokban a szektorokban, ahol ennek értelme van. Kijelentette, hogy az osztrák állam nyitott a privatizációra abban az esetben, ha az stratégiai előnyt jelent Ausztria számára, és a piac számára is előnyös.

A helyzet viszont teljesen átértékelődhet a hétvégén esedékes osztrák választások után. Ha új kormány kerül hatalomra, melynek nem ilyen markáns a véleménye, azzal felerősödhetnek a Telekom Austria eladására vonatkozó spekulációk is. A milliárdos Carlos Slimről régóta pletykálják, hogy többségi tulajdont szeretne vásárolni a Telekom Austriában is, mivel erőteljesen növelni kívánja jelenlétét az európai telekomszektorban. Ennek keretében augusztusban részvényenként 2,4 eurós felvásárlási ajánlatot tett a holland KPN telekomcégre, melyben szintén részesedéssel rendelkezik.

Szakértők szerint Slim előtt most megnyílt az út, mivel lejárt az az egy éves periódus, melynek során a befektető csak a mindenkori részvényárfolyamnál 60 százalékkal drágábban juthatott volna hozzá a Telekom Austria papírjaihoz. Egyes iparági elemzők szerint az akadály elhárultával Slim talán kedvet kaphat, hogy megkísérelje bekebelezni az osztrák céget is.