Vágólapra másolva!
Mérlegelés nélkül ittasnak kell tekinteni azt, akinek a szervezetében a véralkohol szint a 0,5 ezreléket meghaladja, aki pedig kábító hatású szert is fogyaszt az alkohol mellé, az - az egyidejűség mellett is - halmazatban felel mindkét cselekményéért. Míg korábban büntetőeljárásban a járművezetéstől eltiltás minimális időtartama egy év volt, ezért enyhe esetekben arra nem is került sor, addig júliustól ez minimum egy hónapra csökkent, ugyanakkor kötelezővé vált.  Ezek a legfontosabb változások, amelyek a Büntető Törvénykönyv július 1-i változásával léptek hatályba. A hazai közlekedési jog szakértője, dr. Kovács Kázmér ügyvéd szerint a változások többszörös szigorítást jelentenek, nem egyszer súlyos, aránytalan szankciókat eredményeznek, és szigorítás helyett célravezetőbb lenne az ellenőrzés hatékonyságát növelni.
Vágólapra másolva!

Az ittas vezetéssel kapcsolatos hazai jogi környezet legfontosabb változásai között említhető, hogy az új Büntető Törvénykönyv júliusi hatálybalépését követően a korábbi 0,8 ezrelékes véralkoholszint helyett már a 0,5 ezrelékes véralkoholszintnél is minden esetben büntetőeljárás indul, és továbbra is minden esetben, még a helyszínen el kell venni a vezető jogosítványát.

Korábban, ha a sofőr véralkoholszintje 0,8 ezrelék alatt volt, csak szabálysértést valósított meg, 0,8 ezrelék felett pedig a bűncselekmény megállapíthatóságához a vezető úgynevezett befolyásolt állapotát kellett a vádhatóságnak igazolni. Mivel az alkoholtűrő képessége mindenkinek különböző, védőként gyakran eredményesen hivatkoztunk arra, hogy a vezető vezetési képességeit nem befolyásolta az alkohol, és csak az orvos szakértői vizsgálat mondhatta ki, hogy az adott alkoholfogyasztás ténylegesen károsan hatott-e ki a vezetési képességre, mondta Kovács Kázmér.

A jogalkotó ezen változtatott, a normaszöveg indoklása szerint a tényállás megváltoztatását az tette szükségessé, hogy a korábbi tényállás a bűncselekmény megállapíthatóságához a járművezetéskor megkövetelte a tettes szeszes italtól befolyásolt állapotát, ami a bizonyítás elnehezüléséhez vezetett, hiszen a korábbi normaszöveg alapján az elkövető meghatározott időpontra vonatkoztatott szeszes ital fogyasztásából származó egyéni befolyásoltságát kellett vizsgálni, illetve megállapítani.

A befolyásoltság visszamenőlegesen egzakt módon alig mérhető, arra gyakran csak a vérvételkor jegyzőkönyvezett bizonyos fiziológiás jelenségekből lehetett visszakövetkeztetni. E következtetési folyamat a dolog természetéből adódóan esetenként bizonytalansági tényezőket tartalmaz. Bár az etilalkohol szervezetre gyakorolt, a vezetési képességre hátrányosan ható mechanizmusa általánosságban jól meghatározható, mégis a büntetőeljárások során minden kétség nélkül nem zárható ki az sem, hogy más-más terhelt esetében ezek egyéni eltéréseket is mutathatnak.

A korábbi szabályok alapján, ha a sofőr véralkoholszintje 0,8 ezrelék alatt volt, legfeljebb 150 ezer forintos bírságot szabhattak vele szemben ki, valamint nyolc büntetőpontot is elkönyveltek.

Mérlegelés nélkül

A július 1-től hatályba lépett új Büntető Törvénykönyv szerint már mérlegelés nélkül ittasnak kell tekinteni azt, akinek a véralkohol szintje a 0,5 ezreléket meghaladja - fejtette ki dr. Kovács Kázmér. A 0,5 ezrelék alatt lévő véralkoholszint esetén pedig fix összegű közigazgatási bírság jár érte.

A júliusi módosítások azért jelentősek, mert a korábbi szabályozás alapján még klinikai leletekkel, orvosi szemrevételezéssel vizsgálták az egyéni befolyásoltság mértékét, ám most végül is arról van szó, hogy a befolyásoltság tényét a hatóságnak nem kell igazolni, 0,5 ezrelék felett minden esetben megindul a büntetőeljárás.

Az új kódex értelmező rendelkezése szerint "a 236. és a 238. § alkalmazásában ittas állapotban lévő személy az, akinek a szervezetében 0,50 gramm/liter ezrelék véralkohol-, illetve 0,25 milligramm/liter ezrelék levegőalkohol-koncentrációnál nagyobb értéket eredményező szeszes ital fogyasztásából származó alkohol van."

Többszörös szigorítás

Dr. Kovács Kázmér rámutatott: a változások többszörös szigorítást jelentenek, és azokat azért tartja számos esetben aránytalan szankciónak, mert a baleseti statisztika nem igazolja a csekély mértékű alkoholfogyasztással szembeni drasztikus szigort. 0,5 ezrelékes véralkoholszintet alig több mint egy korsó sör is eredményez, amit indokolatlan a járművezetéstől történő eltiltással szankcionálni. Arról nem beszélve, hogy előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a sofőr előre nem láthatta, hogy járműbe kell majd szállnia, egy ilyen elkövetés - például a munkahely érdekében - kényszerűen és utóbb is kialakulhat, amikor egy tűréshatáron belüli csekély alkoholfogyasztás melletti vezetés nem indokolna drákói szigort.

A szakember szerint a jogalkotó ugyan hivatkozik a rossz statisztikai adatokra, de indokolt lett volna továbbra is megtartani a különbséget az alkoholos befolyásoltság határán álló, és a ténylegesen befolyásolt, illetve még fokozottabban a súlyosan beszámíthatatlan állapotban járművet vezetők között: Hangsúlyozza, hogy egyébként is nemcsak a szigort, hanem az ellenőrzés hatékonyságát kellene növelni.

A járművezetéstől való eltiltás változásai

Az új törvényi szabályozás csökkentette a gépjárművezetéstől való eltiltás minimális időtartamát. Míg a korábbi szabályozásban minimum egy évet tett ki a jogosítvány-bevonás időtartama, július óta ez egy hónap.
Ez nem érinti a jogosítvány helyszínen történő kötelező elvételét, ami a büntetőeljárás jogerős befejezéséig tart, és csak különleges ügyészi, vagy bírói engedéllyel oldható fel - mondta az ügyvéd.

Bódult állapotban

Korábban a járművezetés ittas állapotban szabályai között szerepelt a "bódult állapot", a törvény kimondta: "aki szeszes italtól befolyásolt állapotban vagy a vezetési képességre hátrányosan ható szer befolyása alatt vasúti vagy légi járművet, valamint gépi meghajtású vízi járművet vagy úszó munkagépet, avagy közúton gépi meghajtású járművet vezet, vétséget követ el."

Ám júliustól a bódult állapotban történő vezetést már önállóan, külön tényállásként szabályozza az új Btk. A büntetési tételek viszont megegyeznek az ittas vezetés szabályaival. A változások következményeként, ha valaki ivott és mellette például kábító hatású szert fogyasztott, halmazati büntetésként mindkét cselekményéért felel, hiába egy magatartással, a közlekedésben való egyszeri részvétellel követte el a bűncselekményt.