A vártnál lassabb a kínai menetelés

Vágólapra másolva!
A ma közzétett hivatalos kínai beszerzési menedzserindex a tegnapi HSBC PMI statisztikához hasonlóan gyengébb lett a vártnál, viszont mindkét adat az ipar bővüléséről árulkodik. Ezek alapján azt várjuk, hogy a harmadik negyedéves GDP adat az előző negyedévben csalódást keltő 7,5 százalékhoz képest megugró növekedést mutathat.
Vágólapra másolva!

Tegnap a HSBC által közzétett beszerzési menedzserindexet követően a mai hivatalos PMI adat is gyengébb lett a vártnál. A Reuters hírügynökség által megkérdezett közgazdászok 51,5 pontos értékre számítottak, ám ehhez képest „csak” 51,1 pont lett a szeptemberi adat.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Míg a HSBC adat inkább a kisebb ipari cégek véleményére hagyatkozik, addig a hivatalos statisztika a nagyobb és az állami cégek menedzserinek megkérdezése alapján készül.

A várakozásokhoz képest tehát némileg csalódást okozott a mai bejelentés, ám ez még így is növekedés az előző havi 51 ponthoz képest. Ráadásul az 50 pont feletti érték azt mutatja, hogy a megkérdezett menedzserek szerint javulás tapasztalható az ipari folyamatokba az előző hónaphoz képest, tehát összességében még nincs ok aggodalomra.

Az alindexeket vizsgálva az tapasztalható, hogy mind az új megrendelések, mind az exportmegrendelések terén pozitívabb lett a hangulat. A készletszintekről árulkodó mutató szintén növekedett augusztushoz képest, bár még mindig a zsugorodást jelző tartományban, 50 pont alatt van.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Összességében az utóbbi hónapokban javult az iparban a hangulat, és ha összevetjük a PMI statisztikákat a negyedéves GDP számokkal, akkor inkább azt várhatjuk, hogy a harmadik negyedéves gazdasági növekedés erősebb lesz, mint az előző.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu