Lakhatási támogatás: ezer fölött járunk

Vágólapra másolva!
A munkaügyi központok heti átlagosan 500 érdeklődést regisztrálnak, az elmúlt évben 1060 igénylőn segítettek, jelenleg is 300 kérelem áll elbírálás alatt.
Vágólapra másolva!

Minderről Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára tájékoztatott az épp ma egy éve debütáló program kapcsán. Ő maga személyesen köszöntötte a Duna Patikában az ezredik aláírót, egy ott dolgozó békésmegyei nőt. Emlékeztetőül: a lakhatási támogatást az veheti igénybe, akinek a munkahelye az állandó lakhelyétől legalább 100 kilóméterre található, vagy ahhoz, hogy oda eljusson, öt óránál többet kellene utaznia.

A lakhatási támogatást legalább három hónapja nyilvántartott álláskeresők, közfoglalkoztatottak, pályakezdő álláskeresők vagy csoportos létszámleépítéssel érintettek vehetik igénybe. A támogatást maximum 18 hónapig lehet igénybe venni, az első hat hónapban legfeljebb 100 ezer, a második hatban 60 ezer, a következő fél évben pedig 40 ezer forintot kaphatnak a pályázók. Ezenkívül a kormányzati szolgálati, valamint a közszolgálati jogviszonyban lévők, illetve az ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban lévők lakhatását is támogatja a kormány.

Az államtitkár elmondta, az elmúlt években számos program indult a foglalkoztatás-bővítésre. Míg 2005-ben, 2006-ban is lehetett lakhatást igényelni, évente mindössze néhányan éltek a lehetőséggel. Már elindult a jelenlegi program, amikor a kormány még menetközben életszerűbbé, rugalmasabbá tette néhány részintézkedéssel: hogy minél többen részesülhessenek a támogatásból, bevezették, hogy a pályázók kéthavi előleget kapnak a kauciófizetésre, és az eredeti hatról öt órára csökkentették a minimális utazási időt mint feltételt. Az érdeklődők nagy száma azt bizonyítja, hogy ezekkel a részletekkel a program működőképesebb, a kormány folytatja a programot – hangsúlyozta Czomba Sándor.