A magyar családi vállalkozások harmadánál közel a generációváltás

Vágólapra másolva!
A magyar családi vállalkozások több mint 30 százalékánál várható generációváltás az elkövetkező öt évben, ennek ellenére többségük nincs felkészülve a változásokra. Terveik szerint a vállalat a család tulajdonában marad, és családtag fogja irányítani - olvasható a Bank Gutmann közleményében.
Vágólapra másolva!

A magyar családi vállalkozások minimum 30 százalékánál várható generációváltás az elkövetkező 5 évben - derül ki a Bank Gutmann közép-kelet-európai vállalkozó családok helyzetéről szóló felméréséből. Az adatgyűjtésből az is látszik, hogy az itthoni cégek 63% nincs felkészülve az elkövetkező 5 évben valószínűsíthető változásokra, amelyek között egyébként a leggyakoribb épp a generációváltás lesz.

Varga Szabolcs, a kutatás magyar részének felelőse, egyben a Bank Gutmann magyar irodájának vezetője elmondta: ”A családi vállalatok mindössze 1/3-a éli túl az első generációváltást, és mindössze 1/10-e a másodikat. Ezeket a megdöbbentő adatokat ráadásul nem is egy vállalkozásellenes országban, hanem az Egyesült Államokban mérték."

Itthon a kutatásban résztvevők 60 százaléka vélte úgy, hogy a család céges és vagyonkezelési struktúrája jelen állapotában még nem alkalmas a kihívások kezelésére, bár a vállalkozások 70 százalékában már történt vagy a közeljövőben tervezett a tulajdonátadás az alapító részéről.

A magyar családi vállalkozások szempontjából viszont pozitív, hogy az elkövetkező 10 évben a társaságok 96 százaléka várhatóan az alapító család tulajdonában marad (Svájcban ez az arány mindössze 62 százalék), a vállalkozások 79 százalékát pedig nem külsős menedzser, hanem családtag irányítja majd (Svájcban ez csak 46 százalék).

A felmérés szerint a magyar cégalapító számára a legnagyobb kihívás a vállalat elengedése (61 százalék), míg például Csehországban ezt csak a válaszadók 14 százaléka jelölte meg komoly nehézségként. Ezzel összecseng, hogy a következő generáció részéről itthon a legnagyobb kihívást az alapító árnyékából való kilépés jelenti.

Családjaink azonban összetartóak, a családtagok pedig áldozatkészek: míg Bulgáriában minden második fiatal családtagnak nehezére esik a családi cég érdekeit a sajátjai elé helyezni, nálunk csak a válaszadók 15 százalékának van gondja ezzel.