Cséfalvay: adókönnyítésen gondolkodunk

Vágólapra másolva!
Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára az első Izraeli-Magyar Innovációs Napon beszélt a gazdasági tárca aktuális fejlesztési terveiről.
Vágólapra másolva!

A pénz rendelkezésre áll, jó vállalkozói ötletek is vannak, de az üzleti életbe való átültetésben van hova fejlődnünk – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára az első Izraeli-Magyar Innovációs Napon. A szabályok és az adók könnyítésével orvosolnák a problémát.

A szellemi tulajdon jelenlegi szabályozásának átalakításán és az adózás könnyítésén gondolkodik a minisztérium. Cséfalvay Zoltán államtitkár úgy véli, hogy pénzhiányról nem lehet szó, Magyarországon 28 kockázati tőkealap keres összesen 130 milliárd forintnak megfelelő helyet. A tőke döntő része európai uniós forrásból származik és az úgynevezett Jeremie programokban résztvevő alapokon keresztül érhető el.

Az államtitkár szerint jó üzleti ötletekben sincs hiány, ám ezek gyakran csak nehezen fordulnak termőre. Cséfalvay úgy véli, a másik nagy kihívás ma az, hogy az ígéretesen induló hazai innovatív vállalkozások nagyon hamar kikerülnek a globális piacra, és fennáll a veszélye annak, hogy el is vándorolnak az országból. Ezért lehet szükség – más intézkedések mellett - a szabályozás változtatására.

„Hosszabb távra nézve a következő 7 év nagyon ígéretesnek tűnik, a 2014-20 közötti időszakban uniós forrásból 700 milliárd forint áramolhat a magyar kutatás-fejlesztésbe és innovációs tevékenységbe” – mondta az államtitkár. Ez az összeg duplája annak, mint amennyit a jelenlegi 7 éves ciklusban lehívhatott az ország.

A tervek szerint a 700 milliárd forint felét pénzügyi eszközökbe tennék, vagyis elsősorban nem díjakkal és juttatásokkal, hanem pénzügyi fejlesztő konstrukciókkal stimulálnák a piacot.