Ne hagyd, hogy a zeneipar prostit csináljon belőled

Miley Cyrus: Wrecking Ball videoklip
Vágólapra másolva!
Sinéad O'Connor anyai aggodalmat érez Miley Cyrus meztelenkedése miatt, ezért nyílt levélben tanácsolta neki: ne hagyja, hogy prostit csináljanak belőle, és közben elhitessék vele, hogy ez menő dolog, mert nem az. Miley cserébe lehülyézte a 46 éves énekesnőt, aki erre már nem annyira anyai levélben válaszolt.
Vágólapra másolva!

Miley Cyrus a Rolling Stone-nak adott interjújával kezdődött az egész: ebben egyebek mellett elmesélte, hogy a YouTube-on nézettségi rekordot döntő Wrecking Ball klipjének készítésekor tényleg a Sinéad O'Connor: Nothing Compares 2 U lebegett a szeme előtt. Mármint nem a meztelenkedős jeleneteket, hanem a "síró énekesnő közelről" nyitóképet ihlette a klasszikus videó - mint az sokaknak leesett.

Sinéad O'Connor ezen felbuzdulva rakott ki Miley Cyrusnak egy nyílt levelet honlapjára (most nem működik, de sok helyen megtalálható, például itt is). Úgy kezdi, hogy nem akart ilyet írni, de annyi újságíró hívta fel Miley nyilatkozatán felbuzdulva, illetve "anyai aggodalmak" is ébredtek benne, úgyhogy a nyilvánosság előtt szeretné megkérni a fiatal énekesnőt: ne hagyja, hogy a zeneipar prostituáltat csináljon belőle.

A nyílt levélnek nem is ez a része igazán érdekes, vagy azok a kirohanások, amelyek szerint pl. a zeneipar és a kapcsolódó média egy csöppet sem érdeklődik Miley mint ember, illetve Miley mint ténylegesen tehetséges énekesnő iránt. Úgyhogy amikor majd elvonóra kerül - mert ez a sorsa mindenkinek, aki hagyja, hogy szexuális vonzerejére építsék a karrierjét -, akkor ezek az emberek, pontosabban férfiak nem lesznek ott mellette, hanem elvonulnak hajókázni a jachtjukra, amit az ő testének kiárusításából keresett pénzből vettek, és amúgy ez a pénz jóval több, mint amit a kihasznált nők kapnak. Az sem meglepő, bár színesen megfogalmazott állítás, hogy "a tested a tiéd és a barátodé; nem a net előtt letolt gatyával ülő mocskoké, vagy a kapzsi zeneipari fejeseké, akik gyémántot akarnak venni a szeretőjüknek".

Az igazi csavar az, hogy Sinéad O'Connor szerint nemcsak másoknak nem fontos Miley Cyrus - a zeneiparnak és a meztelen képein élvezkedő férfiaknak - , hanem saját magának sem. "Senki, aki kicsit is törődik veled, nem támogathatja azt, hogy kiárusítsák a testedet. Igen, azt mondom, hogy te magad sem törődsz magaddal. Ennek meg kell változnia. Olyan emberekkel kell körülvenned magadat, akik a védelmezésre szoruló fiatal, tehetséges nőt látják benned, és magadnak is ekként kell viselkedned." Sinéad O'Connor szerint a zeneipar legravaszabb és - talán mondhatjuk: - legaljasabb húzása, hogy elhiteti áldozatával, hogy ezt a prostituálást ő maga is akarja; hogy tényleg menőnek tarja a meztelenkedést, falbontó kalapácsok nagy nyilvánosság előtt elkövetett nyalogatását. Pedig ez egyáltalán nem menő; és mivel a zeneiparban szereplő nők, akarják vagy nem, mindenképpen példaképei lesznek a fiatal lányoknak, ezért nem szabad, sőt, veszélyes ezt az üzenetet megjeleníteni. Pont az ellenkezőjét kell: hogy a nők sokkal többek, mint a szexuális vágy puszta tárgyai.

Még ha esetleg nem is mindenben értünk vele egyet, Sinéad O'Connor szavai akkor is megfontolandóak, érdemi választ kívánnak - gondolná az ember, ámde Miley gyakorlatilag lehülyézte idősebb pályatársát két röpke Twitter-üzenetben. Az egyikben az idén a nyilvánosság előtt összeomló Amanda Bynes színésznőhöz hasonlítja őt - gyakorlatilag tehát őrültnek nyilvánítja -, előszedve azokat az 2011-es Twitter-üzeneteket, amelyekben pszichiátert keresett (azokat mondjuk nem, amelyekben szexuális frusztrációjára panaszkodott). A másikban pedig kirakta azt a hírhedt 1992-es képet, amelyen Sinéad O'Connor élő adásban széttépi II. János Pál pápa képét. Miley Cyrus arra nem vette a fáradságot, hogy kifejtse, hogy a nyílt levélben megfogalmazottakkal pontosan mi volt a baja.

Sinéad O'Connor újabb, immár csöppet sem az anyai aggodalom hangján megfogalmazott levélben válaszolt. "Ki adja neked a tanácsokat? Merthogy belémkötni még nagyobb baromság, mint hogy prostiként viselkedsz és ezt feminizmusnak nevezed" - kezdi, majd azt kérdi: "van fogalmad arról, mennyire buta és veszélyes dolog kigúnyolni azokat, akik lelki betegségekkel küzdenek? Te magad is így végzed, efelől nincs kétségem; az az út, amelyre léptél, csak ide vezethet, hidd el nekem." Felelőtlenség a fiatal lányoknak azt üzenni, hogy prositként viselkedni, az oké, viszont azok, akik lelki problémákkal küzdenek, megérdemlik, ha kigúnyolják őket és semmibe veszik azt, amit mondanak. Sinéad O'Connor azt követeli, hogy Miley Cyrus törölje a Twitter-üzeneteket, egyébként küldi majd az ügyvédeit. "Nem méltó hozzád, hogy úgy válaszolj annak, aki törődik veled. Még rosszabb, hogy egy nőellenes eszköz lettél egy nőellenes iparág kezében."

A pápa fotójának széttépését is védelmébe veszi Sinéad O'Connor: szerint ez igenis "józan és jogos" cselekedet volt. Olvasnivalókat ajánl Miley Cyrusnak - már ha van ideje ilyesmire a sok csöcsmutogatás közepette -, amelyekből kiderül, hogy "amikor ezen gúnyolódsz, akkor valójában azokat a gyerekeket gúnyolod ki, akiket papok zaklattak szexuálisan, majd a Vatikán ezt eltussolta."

Erre Miley Cyrus csak a következő roppant szellemes dolgot tudta válaszolni: "Nincs időm, hogy nyílt levelet írjak neked, mert a hét végén a Saturday Night Live-ban van fellépésem. Ha van kedved találkozni és kibeszélni a dolgokat, a következő leveledben írd ezt meg :)"

Még lehet, hogy lesz folytatás, bár erre már tényleg nem lehet mit mondani; azt meg nem nagyon hisszük, hogy ténylegesen perre tudna menni Sinéad O'Connor amiatt a két Twitter-üzenet miatt.