Vágólapra másolva!
Közhely, hogy a fiatalok, a digitális bennszülöttek gyakorlatilag képtelenek elszakadni az internettől. Most az is kiderült, hogy az idősebbek is egyre több időt töltenek online.
Vágólapra másolva!

Minthogy továbbra is a fiatalok a legaktívabb internet-felhasználók, nem csoda, hogy a legtöbb online vállalkozás is őket célozza meg. Egy most publikált felmérés azonban felfedi, hogy egyre inkább érdemes az idősebb korosztályra is gondolni, hiszen ők adják a magyar lakosság közel harmadát. Ráadásul gyakran jóval fizetőképesebbek, mint a fiatalok, hiszen már megteremtették a stabil egzisztenciájukat (sajnos az 55 év feletti, rendszeres internetezőket tekintve általában továbbra sem a kisnyugdíjasokról beszélünk).

Az idősebb nethasználók aránya ugyan továbbra is jóval elmarad az országos átlagtól (az 55 év felettiek 25 százaléka használ rendszeresen internetet szemben az általános 61 százalékos átlaggal), de számszerűleg már így is 750 ezer emberről beszélünk, ami több mint háromszorosa például Debrecen lakosságának.

A táblagépeké a jövő?

Az eNet mostani felmérése arra is rávilágított, hogy a már számítógépet használó idősek döntő többsége (71 százaléka) napi rendszerességgel használja azt, és rájuk gyakori – akár napközben többszöri – internethasználat a jellemző. Míg többségük továbbra is számítógépről kapcsolódik a nethez, harmaduk, (vagyis közel negyedmillióan) már rendelkezik okostelefonnal, tíz százalékuk pedig már táblagépet használ.

Ebben a szegmensben egyébként a szakértők gyors növekedésre számítanak, egyrészt a táblagépek viszonylag alacsony ára miatt, másrészt pedig azért, mert az 55 év fölöttiek csaknem fele nyilatkozott úgy, hogy mindenképpen kipróbálná, és esetleg hosszú távon is használna egy ilyen szerkezetet. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a táblagépek nagyban segíthetik az időseket, hiszen egy számítógéphez képest általában sokkal egyszerűbb a használatuk és a könnyen használható zoomolási lehetőségük pedig a rosszabb látásúak számára is megoldást jelent.

Az 55 év felettiek mindenképpen egy olyan potenciális társadalmi csoport, ahol növelhető az internet és a különböző infokommunikációs eszközök használata – áll az eNet most publikált tanulmányának következtetései között.