Vágólapra másolva!
Az 1860 München labdarúgócsapata új sportigazgatót keres, és a posztra Jens Lehmann a legesélyesebb. A 61-szeres válogatott, vb- és Eb-második kapus ezzel unikum lehetne, a Bundesliga két felső osztályában ugyanis rajta kívül alig dolgozik egykori kapus.

A német Welt érdekes megközelítéssel tálalta azt a hír, miszerint Jens Lehmann, a Dortmund, az Arsenal és a Stuttgart egykori kapusa a másodosztályú 1860 München sportigazgatója lehet.

A lap azt írta, a német kapusok nem kapnak második lehetőséget a futballban, azaz az aktív pályafutás befejeztével nem igazán jutnak újabb lehetőséghez.

"A régi futballmondás szerint a kapusok és a balszélsők őrültek, és ebben talán van valami" - írja a lap, megemlítve, hogy amíg az eredményes csatárokat ünnepli a közönség, addig egy kapus hiába mutat be harminc bravúrt egy mérkőzésen, ha hibázik, máris ő a mumus. "A játékvezető mellett a kapus a másik legnépszerűtlenebb ember a futballban. Már a játszótéren se akar senki a kapuba állni, rendszerint a legkövérebb, a leglassabb és a leggyengébb lesz a kapus. Profiként se másabb a helyzet, egy kapus kettős támadás alatt áll: nem csak a csatárok támadják, de a sajtó is."

Jens Lehmann Forrás: AFP/Sascha Schuermann

Amíg egy mezőnyjátékosra valahol biztos vár egy edzői vagy vezetői munka a visszavonulást követően, addig nagyon kevés kapusból lesz sportvezető.

A Bundesliga első osztályának történetében mindössze három kapus dolgozott edzőként: Hans Tilkowski 1976-ban a Werder Bremennél, Sepp Stabel 1989-ben Hamburgban, míg Ralf Zumdick 2000-ben Bochumban. Stabel és Zumdick egy év után repült, Tilkowskit a második szezonban menesztették.

A sportvezetők szintjén sem jobb a helyzet, utoljára Jörg Schmadtke dolgozott az élvonalban, de a Hannover sportigazgatói posztját a nyáron feladta, és az 1. FC Kölnhöz szerződött ugyanazon munkakörbe. Oda, ahol egyébként az egyik alelnök az Európa-bajnok és kétszeres vb-ezüstérmes kapus, Harald Toni Schumacher.

Az elmúlt időszak nagy kapusai közül Bodo Illgner nem is próbálkozott elhelyezkedni, Eike Eimmel 2001 és 2005 között a Besiktas, az Austria Wien és a Fenerbahce kapusedzője volt, legutóbb viszont már csak a "Celeb vagyok, ments ki innen!" német verziójában szerepelt.

Uli Steint ugyan hírbe hozták a Freiburggal, de maradt Berti Vogts mellett az azeri válogatott kapusedzője, Oliver Kahn televíziós szakértő és blogger lett. Raimond Aumann a Bayern Münchennél dolgozik, de csak a szurkolói kapcsolatokért felelős, Norbert Nigbur (aki az 1974-es vb-döntőn a kispadon ült) az 1. FC Luthenburg sajtósa, míg Wolfgang Kleff (aki ugyancsak tagja volt a 74-es keretnek) csak az SV Straelen hazai meccseinek szpíkereként dolgozik.