Nem fűtünk rossz gázzal

Vágólapra másolva!
A földgáz minőségének kis ingadozása természetesnek számít, a használatért pedig a mért eredmények átlaga alapján fizetünk. A hivatal szerint azért is tűnhet gyengébbnek a gáz fűtőértéke, mert hideg van.
Vágólapra másolva!

A fogyasztók a földgáz fűtőértékének csökkenésére panaszkodnak, bár valamekkora ingadozás természetesnek számít. Az ellenőrzések alapján a megengedett tartományban van az értékesített földgáz minősége, és a téli hónapok is befolyásolhatják a fogyasztók véleményét, állítja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. A legutóbbi, 2012-es fogyasztói elégedettség vizsgálata eredményei szerint a felhasználók jelentős része nem tartotta egyenletesnek a földgáz minőségét, 28 százalékuk egyértelműen elégedetlen volt.

A gázminőség ingadozásának érzete a fogyasztókban általában télen merül fel, mondja Horváth Andrea, a MEKH kommunikációs munkatársa. „Sok esetben a felhasználó azért érzékeli úgy, mintha a fűtőérték romlana, mert jelentősen eltérő körülmények között történik az energia felhasználása. Például főzés során a téli, alacsonyabb hőmérsékletű csapvíz felmelegítése nagyobb hőigénnyel jár, mint a nyári melegben. Ez felmelegítési időben is érzékelhető, és a tapasztalatok szerint a felhasználók ezt tekintik a földgázminőség romlásának.”

A Magyarországon szolgáltatott földgáz minőségét szabvány határozza meg. A szolgáltatott földgáz fűtőértéke 34 MJ/m3 ± 5%, vagyis 32,3-35,7 MJ/m3 közötti értéktartományban elfogadható. Ez az ingadozási mérték természetes, a földgázkereskedő a mért eredmények átlagából számítja a fizetendő árat.

A gázminőség megfelelőségét az FGSZ Földgázszállító Zrt. végzi és regisztrálja a a gázátadó állomásokon. A mérőeszközök hitelesítését egy független szervezet, a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal igazolja. A gázminőség mérése hét percenként történik, mondta Horváth Andrea. A gázátadó állomásoktól a fogyasztókig zárt rendszerben jut el a földgáz, így elméletileg abba nem lehet beavatkozni, és a felhasználók csak mért és ellenőrzött fűtőértékű földgázt kaphatnak. A fenti értékeket az elosztó a honlapján kötelezően publikálja, azon keresztül bárki számára ellenőrizhetővé válik.

A földgáz fűtőértékének lehető legjobb kihasználásához az is fontos, hogy a fogyasztók gázkészülékei megfelelően működjenek, mondja Horváth Andrea. Ezért szükséges a megfelelő tisztítás és karbantartás.