Az új taxirendelet sok taxisnak betette a kaput

Vágólapra másolva!
Kevesebb, a ma az utakon futó taxis fele maradhat Budapesten, ezt kényszeríti ki a szeptemberben életbe rendelet a Napi Gazdaság szerint.
Vágólapra másolva!

A budapesti taxirendelet szeptemberi hatálybalépése után elindult a fővárosi taxipiac tisztulása - írja a Napi Gazdaság.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) arról tájékoztatta a lapot, hogy a korábban működő 21 fuvarszervező cégnek csak a fele, 11 kérelmezte az előzetes minősítést október 1-jéig. Közülük 6 minősítése volt eddig sikeres, 4 társaság esetében a hiánypótlást követően folyamatban van az elbírálás, 1 kérelmező pedig nem tett eleget a hiánypótlásra való felszólításnak, ezért nem kapott előzetes minősítést.

Az új taxirendelet komoly elvárásokat támaszt a taxitársaságokkal szemben. Így például igazolniuk kell, hogy rendelkezésükre áll 50 millió forint, illetve négyszáznál több taxi esetén autónként 25 ezer forint. Olyan adóigazolást is fel kell mutatniuk, amely azt bizonyítja, hogy nincs köztartozásuk. Kell lenni POS-terminálnak is a taxikban.

Szakmabeliek véleménye szerint jelenleg még mindig csaknem hatezer taxis dolgozik Budapesten, ez kétszer annyi, mint amennyit a piac képes eltartani. A sofőrök mozgása elindult a nagyobb cégek irányába - írja a Napi Gazdaság.