Kész a víz alatti wifi

bombakereső delfinek
Vágólapra másolva!
A delfinekhez hasonlóan hanghullámokon keresztül viszi át az adatokat a víz alatti használatra szánt wifi.
Vágólapra másolva!

Kifejezetten víz alatti használatra optimalizált, vezeték nélküli internetes adatátvitelt dolgoztak ki a University of Buffalo kutatói. Az amerikai kutatók által kidolgozott megoldás az eltérő használati közeg miatt a hagyományos wifivel ellentétben nem rádió-, hanem hanghullámokat használ az adatok továbbítására - írja a BBC.

A rádióhullámok ugyan képesek a vízben is terjedni, ám terjedésük távja korlátozott, és a kutatók tapasztalatai szerint az ezekkel átvitt adatok megbízhatósága sem volt kellően jó. Nem véletlen, hogy például a delfinek és bálnák is hanghullámokon keresztül kommunikálnak egymással.

A víz alatt történő vezeték nélküli kommunikációra eddig is lehetőséget adtak különböző egyedi megoldások, ám az amerikai kutatók most egy szabványos technológiát szeretne létrehozni.

Egy ilyen egységes technológia révén a jövőben sokkal egyszerűbbé válhat a tengeri, óceáni szenzorok használata, mivel az egymás közelében lévő eszközök egymással is kommunikálni tunak majd. Ezáltal a víz alatti szenzorok adatait egy egyszerű okostelefonnal vagy laptoppal is ki lehet majd olvasni, így például egy szökőár közeledtéről is hamarabb értesülhetnek a közelben élők. A technológia első tesztjét az amerikai Buffalo közelében lévő Erie-tónál tartották, ahol a víz tetején sikerrel lehetett fogni mindkét ledobott, 18 kilós szenzor jeleit.