Csipszadó a szörpökre, újabb adó a bankokra

nagycsaládosok, jövedelem, illusztráció
Vágólapra másolva!
A családi adókedvezmény kiterjesztésének 250 ezer család örülhet, a bankoknak felemás érzésük lesz, mert egy újabb egyszerinek mondott terhet kapnak. A kkv-k életét sok apró ponton könnyítik meg, de a magas cukortartalmú szörpökre kivetik a csipszadót a jövő évi adócsomagban.
Vágólapra másolva!

Pénteken késő délután benyújtotta a kormány a parlamentnek a jövő évi adócsomagot, ami csak néhány karakteres módosítást és sok apró változtatás rejt.

A legtöbbet, durván 45-50 milliárd forintot a családi adókedvezmény kiterjesztése mozgatja meg, ennyit kapnak a szülők. A kiskeresetű, két-, illetve többgyerekes családoknak kedvez leginkább az, hogy jövőre a személyi jövedelemadó mellett már az egyéni járulékokból (10 százalékos nyugdíj- és 7 százalékos egészségbiztosítási járulékból) is le lehet vonni a gyerekek után járó teherkönnyítést. Az egy- és kétgyerekeseknél havonta gyerekenként tíz-, a többgyerekeseknél gyerekenként 33 ezer forinttal lehet csökkenteni a személyi jövedelemadót és az egyéni járulékokat. Ez a kormány kalkulációi szerint durván 250 ezer családot érint kedvezően.

Ennek hatására a kétgyermekes családok havi bruttó 60 606, a háromgyermekes családok havi 300 ezer, a négygyermekes családok havi 400 ezer forint bruttó jövedelem fölött már teljes egészében igénybe tudják venni a kedvezményt. Havi 300 ezer forintos bruttó jövedelem és három gyereknél 51 ezer forinttal több pénz marad a családnál havonta.

Jobb lesz a vállalkozások nagy részének

A sok apróbb könnyítés egyike a lakáshoz jutásnál igyekszik segíteni. Az első lakáshoz jutást könnyítenék meg azzal, hogy jövőre már nemcsak a 35 évnél fiatalabbak kérhetnék az illetékre a 12 havi pótlékmentes részletfizetést, hanem mindenki. Ha pedig a lakás, ingatlan vagy más vagyontárgy egyik házastárstól a másik nevére kerül, vagy elválnak, megszűnik a vagyonközösség, a vagyontárgyak megszerzését nem fogja terhelni sem ajándékozási, sem vagyonátruházási illeték.

Az engedmények java része – ahogyan arról korábban beszámoltunk a részletek ismertetésekor – a vállalkozásoknak szól. A szabad vállalkozási zónában foglalkoztatottak után járó adókedvezményt teszik könnyebbé, a kkv-k tárgyieszköz-beruházását ösztönzik nagyobb adókedvezmény igénybe vételével, a más vállalkozásban való tulajdonszerzést is bátorítják. A gabonaszektorban a fordított áfafizetést 2018-ig kitolják.

A cukrot is megadóztatják

A bankok – mint megírtuk – kapnak a nyakukba egy újabb, egyszerinek mondott adót, a hitelintézeti hozzájárulást. Ez akár 17 milliárd forintot is kivehet a bankok zsebéből, cserébe a korábban rossz időkre általános kockázati céltartalék jogcímen félre tett pénzt visszaforgathatják az eredményükbe. Igaz, így válságállóbbak lesznek, amelyre lehet, hogy szükségük lesz a készülő devizahiteles-mentés miatt.

Ezen kívül még egy adóemelést tartalmaz az adócsomag. A magas cukortartalmú (a legalább 8 százalékos cukortartalmú, és alacsony, 25 százaléknál kisebb gyümölcstartalmú) szörpökre is kivetik jövőre a hivatalosan népegészségügyi termékadónak nívott, csipszadóként is ismert terhet.

A sokakat foglalkoztató húsáfa-csökkentésről és a luxusadóról nincs szó az adócsomagban, a kormánynak van még néhány hete, hogy dűlőre jusson ebben a két fogós kérdésben. Az adótörvényeket november végéig kell elfogadni, kihirdetni, hogy január 1-jén életbe léphessenek.