Gyakran válthatunk lakásbiztosítót, ám nem árt az óvatosság

Vágólapra másolva!
Manapság gyakran válthatunk lakásbiztosítót, ám megéri körültekintőnek kell lenni, mert például egy ajánlat nem feltétlenül kedvezőbb azáltal, hogy ugyanarra a négyzetméterre alacsonyabb díjat állapít meg - mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Dr. Szabó Áron kiemelte: csak akkor döntsünk az új biztosítás mellett, ha az magában foglalja az általunk szükségesnek tartott kockázatokat.
Vágólapra másolva!

A kötelező gépjármű felelősség biztosítás mellett az egyik leggyakoribb, legtöbbek által ismert és választott biztosítás a vagyonbiztosítás, ezen belül is a lakásbiztosítások. Az elmúlt években e biztosítások díjai is sokat csökkentek, szinte mindig található kedvezőbb ajánlat a piacon, akár ugyanannál a biztosítónál is.

Ennek következtében elég gyakran válthatunk lakásbiztosítót, ám ilyenkor is körültekintőnek kell lennünk - húzta alá a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Dr. Szabó Áron szerint elsősorban arra kell figyelemmel lennünk, hogy egy ajánlat nem feltétlenül kedvezőbb azáltal, hogy ugyanarra a négyzetméterre alacsonyabb díja van.

Biztosítási események és alkalmazott kizárások

Alaposan át kell tekinteni az általános szerződési feltételeket, azon belül is különösen a biztosítási eseményeket. Vagyis azt, hogy milyen károk esetén fizet a biztosító. Hasonlóan fontos az alkalmazott kizárások áttekintése annak érdekében, hogy pontosan tudjuk, mikor nem fizet biztosítási esemény bekövetkezése esetén sem a biztosító.

Célszerű azt is megnézni, hogy milyen műszaki feltételeket írnak elő bizonyos kockázatok viselésére, nehogy egy betörés után szembesüljünk azzal, hogy még egy zár kellett volna ahhoz, hogy a biztosító fizessen.

Csak akkor döntsünk az új biztosítás mellett, ha az magában foglalja az általunk szükségesnek tartott kockázatokat - tanácsolta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

30 nappal az évforduló előtt

A lakásbiztosítások időtartamra nincs általános jogszabály, de a szerződések jellemzően egy éves időtartamra köttetnek, amely felmondás hiányában további évekre is meghosszabbodnak.

Ez azt is jelenti, hogy a szerződést nem lehet évközben felmondani, ráadásul a felmondásnak jellemzően 30 nappal az évforduló előtt be kell érkeznie a biztosítóhoz. Ha ezt lekéssük, újabb egy évig fennáll a szerződés, és fizethetjük a díjat.

Igaz is, meg nem is

Ha a fentiek miatt kiskaput keresünk, általában azt a javaslatot kapjuk, hogy egyszerűen ne fizessük be a következő esedékes díjat, ami alapján megszűnik a szerződésünk, így már köthetjük is az újat. Ez az elterjedt információ igaz is, meg nem is - összegezte dr. Szabó Áron.

A jogszabály alapján a szerződés a biztosítási díj esedékességétől számított harmincadik nap elteltével megszűnik, ha addig a hátralékos díjat nem fizették meg. Azonban vannak kivételek, például ha a biztosított halasztást kapott, illetőleg a biztosító a díjkövetelést bírósági úton érvényesíti.

A respiro idő

Az általános szerződési feltételek a harminc napnál hosszabb határidőt is tartalmazhatnak, és a biztosítónak arra is van lehetősége, hogy a harminc nap lejárta előtt közölt felszólítással további harminc napra meghosszabbítsa a szerződés hatályát. Ez azért fontos, mert amíg a szerződés hatályban van, a biztosító követelheti az arra az időre vonatkozó díjat. Ezt hívja a szakzsargon respiro időnek.

Amennyiben tehát a biztosító jogi útra tereli díjkövetelését a respiro idő lejárta előtt, a szerződés nem szűnik meg. Ha pedig megszűnik, a repsiro időre járó díjat akkor is joggal követelheti.

Ilyen esetekben előfordulhat, hogy kellő körültekintés nélkül (esetleg nem megfelelő tájékoztatás alapján) erre az időszakra két biztosításunk is fennáll ugyanarra az ingatlanra, azaz többletdíjat fizetünk feleslegesen - húzta alá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Bár a jogszabály kifejezetten nem tiltja, hogy ugyanarra a vagyontárgyra több biztosítást is kössenek, a biztosítási összeg nem haladhatja meg a vagyontárgy valós értékét. A bírói gyakorlat ebben a körben a később létrejött szerződést ugyanarra a tárgyra érvénytelennek tekinti, ha a korábban fennállt szerződés a vagyontárgy teljes értékét lefedve. Ezt lefordítva a fenti helyzetre, a respiro időre az új biztosítónak kifizetett díjat vissza lehet követelni, hiszen akkor még fennállt a korábbi szerződés - mondta végezetül dr. Szabó Áron.