Uniós projektből lesz hajózható a Malom-ági Lajta

Vágólapra másolva!
Megvalósult a 300 millió forintos turizmusfejlesztési beruházás Mosonmagyaróváron, tájékoztatta az MTI-t Nagy István polgármester (Fidesz-KDNP).
Vágólapra másolva!

A mosonmagyaróvári és burgenlandi vízisport-egyesületek együttműködésével létrejött uniós projekt egyik célja a Lajta turisztikai célú hasznosítása volt. A polgármester elmondta, mostantól keresztül lehet evezni Mosonmagyaróvár belvárosát, ez pedig vélhetően a vízi turizmus fellendülését vonja maga után. A projekt részeként kialakítottak hat csónakkikötőt, vásároltak kenukat, helyre fogják állítani a folyó korábban életveszélyessé vált, ezért le is zárt belvárosi partfalát, illetve sétányt építenek a parton. A Mosoni-Dunába torkolló szakasz medrét a gyorsabb folyás érdekében szűkítették, a szintkülönbségek áthidalására pedig speciális csúszdákat építettek a mederbe. A beruházásra Királyhida (Bruckneudorf) és Mosonmagyaróvár önkormányzata, valamint egy ausztriai és egy helyi sportszövetség pályázott, a konzorcium 840 ezer eurót nyert el, amit Mosonmagyaróvár 40 millió forinttal toldott meg.

A fejlesztéshez oktatás is kapcsolódik: áprilisban ingyenes túravezető-képzés indul, ahová 15 olyan, a 18. életévét betöltött jelentkezőket várnak, akik már rendelkeznek az alapképzettséggel kajak-kenuzásban. Közülük kerül ki az a 4-5 fő, akiket majd októberben túravezetőnek oktatnak. A nyár folyamán vízi- és életmentőképzést is terveznek.