Bűncselekmény gyanúja egy brókerháznál

Bűncselekmény gyanúja egy brókerháznál, svájc, csalás
Vágólapra másolva!
A Civis Globál Brókerház Zrt. évi 18 százalékos hozamot ígért az ügyfeleinek, a negyedéves kifizetések egy részét azonban nem tudta időre teljesíteni. A Magyar Nemzeti Bank eljárást folytat a társasággal szemben, a bűncselekmény gyanúja is felmerült.
Vágólapra másolva!

Adós maradt a vállalt hozamkifizetésekkel – vagy legalábbis egy részével - a debreceni székhelyű Civis Globál Brókerház (CGB) Zrt. A társaság a jól hangzó Global Fund nevű alapba gyűjtötte az ügyfelek pénzét, és a még ennél is jobban hangzó, 18 százalékos éves garantált hozam ígéretével kecsegtette a szerződést aláírókat.

Az Origónak egy ügyfél jelezte, hogy a milliós nagyságrendű befektetése utáni negyedéves hozamot a vállalt határidőre nem kapta meg, és nem is tud kapcsolatba lépni az alkuszcég vezetőivel. Ő csak közvetetten, a CGB egyik ügynökétől kapott vészjósló információkat, amelyek szerint a brókerháznak nincs pénze, a budapesti irodát elkezdték kiüríteni, Kis Sándor tulajdonos-ügyvezető pedig Svájcba utazott.

A CGB tulajdonos-ügyvezetője a hírek szerint Svájcba utazott. Forrás: AFP/Herv Gyssels

Az Origo elérte Kis Sándort, aki elismerte, hogy az ügyfelek egy részét csak a vállalt határidő után tudják majd kifizetni. Elmondása szerint azonban csak körülbelül 80 ügyfél érintett, ami a teljes körnek csak mintegy tizede, és őket a CGB a csúszásról előre értesítette.

A tulajdonos azt mondta, a CGB éppen az alapkezelőjét cseréli le, és ezért, pusztán technikai okok miatt csúszott ki a határidőből. Az ügyfelek azonban Kis Sándor ígérete szerint a késedelmi kamattal együtt hamarosan hozzájutnak a pénzükhöz.

Az ilyen, alkuszi tevékenységhez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) engedélye szükséges. A piacfelügyelet is ellátó jegybanktól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Civis Globál Brókerház Zrt. esetében felmerült az engedély nélküli portfoliókezelési tevékenység gyanúja.

Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytat a társasággal szemben, és már korábban nyilvánosságra hozta a honlapján, hogy a társaság nem rendelkezik olyan engedéllyel, amely szükséges a befektetési szolgáltatáshoz.

„Miután bűncselekmény alapos gyanúja is felmerült, az MNB együttműködik a nyomozóhatóságokkal is” – közölte a bank.

A CGB nem hitelintézet, így nem tartozik az Országos Betétbiztosítási Alap betétvédelme alá, és nem tagja a Befektető-védelmi Alapnak sem. Ez azt jelenti, hogy ha ígéretével ellentétben nem tud fizetni, akkor az ügyfeleket ezekből az alapokból kártalanítani nem lehet.

Az esetek többségében az engedéllyel nem rendelkező társaságok ügyfelei számára nem garantált a befektetéseik biztonsága. Az MNB azt javasolja, hogy a kirívóan magas hozamú befektetéseket ajánló társaságokat még a szerződéskötés előtt ellenőrizzék a befektetők a jegybank honlapján.

Az engedély nélküli tevékenységet végzőkkel szemben csak polgári peres úton, vagy a büntetőeljárás során polgári jogi igény érvényesítésével lehet fellépni.