A kiszivárogtató lapokat fenyegette a brit miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Azzal fenyegetőzött hétfőn David Cameron brit miniszterelnök, hogy kormánya fellép azokkal a lapokkal szemben, amelyek publikálják az Edward Snowden volt amerikai felderítő informatikus "káros kiszivárogtatásait". 
Vágólapra másolva!

"Amennyiben az újságok nem tanúsítanak megfelelő társadalmi felelősséget, a kormánynak nagyon nehéz lesz elkerülni a fellépést velük szemben" - fogalmazott a brit parlamentben Cameron. A brit kormányfő elsősorban a Snowden kiszivárogtatásait elsőként közlő Guardian napilapra utalt. A kormányfő név szerint is említette a liberális újságot, hangoztatva: a Guardian azt követően hozta nyilvánosságra a nemzetbiztonságnak ártó információkat, hogy előzőleg a kormány felkérésére beleegyezett a Snowden által hozzá eljuttatott számítógépes fájlok megsemmisítésébe. Cameron úgy fogalmazott, hogy nem szeretne a nemzetbiztonsági érdekek védelme alapján publikációs tilalmat elrendelni, ehelyett inkább a lapok társadalmi felelősségérzetére kíván hatni.

"Szabad országban élünk, és az újságok szabadon publikálhatnak mindent, amit akarnak" - jelentette ki a kormányfő. Ugyanakkor - ismét a The Guardianre utalva - azt hangoztatta, hogy egyes cikkek "kevésbé biztonságossá" tették az országot. "Szabad a sajtónk, és nagyon fontos, hogy sajtó érezze, nincs semmifajta előcenzúra arra vonatkozóan, hogy mit ír" - tette hozzá.

Cameron arra szólította fel a brit újságokat, hogy megfelelő értékítélettel és józansággal éljenek akkor, amikor információk nyilvánosságra hozataláról döntenek. Kijelentette, nem akar rendeletekkel élni avagy a biztonságot veszélyeztető információk publikálását tiltó hivatalos jegyzékkel élni, ezért - mint fogalmazott - az újságok társadalmi felelősségérzetére apellál.

A brit miniszterelnök az elmúlt napokban több ízben is hasonló szellemben nyilatkozott, mostani kijelentései azonban megfigyelők szerint az újságokkal szembeni legélesebb fenyegetőzést jelentették. A közelmúltban ugyancsak a parlamentben azt hangoztatta, hogy a kiszivárogtatások nemzetbiztonsági károkat okoztak Nagy-Britanniának. Az elmúlt hét végén pedig Brüsszelben arra az álláspontra helyezkedett, hogy Edward Snowden és a vele együttműködő lapok az ellenség kezére játszanak.