Magyarország rosszabb hely lett a vállalkozásoknak

Vágólapra másolva!
Magyarország jó a szerződések betartásában, de a befektetővédelem és az adózás két olyan terület, ahol több mint 120 ország is beelőz. A Doing Business új rangsorában Magyarország visszacsúszott két helyet.
Vágólapra másolva!

Magyarország két helyet visszacsúszva az 54. a Doing Business legújabb rangsorában, amely az alapján állítja sorrendbe az országokat, hogy hol, mennyire jó, könnyű vállalkozni. A legjobb hely Szingapúr, a legrosszabb Csád.

Magyarország a régiós versenytársak közül megelőzi Bulgáriát (58.), Romániát (73.), Csehországot (75.), de elmarad Lengyelországtól (45.) és Szlovákiától (49.). Ezek közül Lengyelország előrébb lépett a rangsorban három hellyel, a legnagyobb vesztes pedig Csehország, amely 7 helyet csúszott vissza. Összességében Ukrajna lépett előre a legtöbbet: 112. a tavalyi 140. hely után.

Az ukránok felzárkózásának köze lehet ahhoz, hogy nyolc területen is végrehajtottak reformokat azon tíz téma közül, amelyet a Doing Business összeállítói értékelnek. Magyarország visszacsúszását részben magyarázza, hogy a tízből egy területen sem történt előrelépés. A dokumentum egy reformot említett meg csupán, azt, hogy az új Munka törvénykönyvében az éjszakai és hétvégi műszakpótlékot csökkentették. Ennek azonban semleges hatása volt, mivel közben a minimálbért megemelték.

A tíz terület közül Magyarország a szerződések betartatásában a legerősebb, ebben a listában a 15. a 189 mért ország közül. A fő helyezéshez képest jobban áll az ország az építési engedélyezést tekintve (47.). A 189 ország közül viszont Magyarország együtt Irakkal és Kamerunnal a 128. a befektetővédelemben és 124. az adózásban. Nem állunk jól emelett az árambeszerzésben sem (112.), mert öt külön eljárást kell érte lefolytatni, átlagosan 252 napig tart, amíg megkapják a vállalkozások az elektromosságot, és viszonylag drága is az energia.