Visszacsalogatná Irán az olajcégeket

Vágólapra másolva!
A nyugati olajcégeket próbálja ismét visszacsábítani Irán rendkívül kedvező szerződési feltételeket ajánlva. Irán és a nyugati országok közötti feszültség a nyári iráni elnökválasztás óta érezhetően csökkent, sőt az amerikai elnökkel is egyeztetett az iráni telefonon keresztül évtizedek óta először. 
Vágólapra másolva!

Mehdi Hosseini, az iráni olajminiszter tanácsadója a Financial Timesnek adott interjújában elárulta, hogy enyhíteni szeretnének a korábbi szabályokon, hogy a külföldi cégeknek könnyebb legyen megjelenni az országban és tevékenykedni. Olyan szerződéseket akarnak kötni a nyugati olajcégekkel, amelyek mindkét fél számára előnyösek.

Az elmúlt hetekben némi enyhülést lehetett látni a nyugati országok és Irán között. A nyári iráni választások óta lehet leginkább ezt észre venni. Az amerikai elnök például évtizedek óta először beszélt telefonon az iráni elnökkel. Irán szeretné elérni, hogy a nemzetközi szankciók – amit a nukleáris programjuk miatt léptettek életbe az ország ellen – által okozott nyomás csökkenjen.

A következő három év során 100 milliárd dollárnyi befektetést szeretne Irán elérni a külföldi vállalatok révén. A befektetők számára jövő márciusban mutatnák be az ország által kínált lehetőségeket.
Irán egyébként a nemzetközi olajcégek szempontjából is nagyon fontos célpont lehet, ugyanis a világ negyedik legnagyobb olajkészletével rendelkezik és a legnagyobb tradicionális gázkészletével.

Az IEA adatai szerint az országban 2,58 millió hordóra esett vissza a napi olajkitermelés, pedig 2011-ben 3,5 millió hordó volt még a teljesítmény. Emiatt is szüksége lehet Iránnak a külföldi befektetőkre, hogy felpörgessék a kitermelést.

Forrás: BP, Investor.hu