Vágólapra másolva!
Délben lekapcsolják Magyarországon az analóg tévét, csak a digitális marad. Az új platformon három helyett hét csatornát lehet nézni ingyen. A jövő recsegése a kimerevedő, kockásodó kép.
Vágólapra másolva!

Az ország jelentős részén már nyáron lekapcsolták a tető-, vagy szobaantennával fogható analóg tévészolgáltatást, csütörtökön délután 12 óra 30 perckor a még aktív tévétornyokban is lekapcsolják a szolgáltatást, így Pécs, Paks, Debrecen, Nyíregyháza, Eger és Miskolc környékén is csak digitális technológián keresztül lehet elérni az ingyenes tévécsatornákat. A kábeltévén, műholdon vagy mikrohullámú antennával fogható adásokat az átállás nem érinti.

Hagyományos antennával az utóbbi években már csak az M1, valamint az RTL Klub és a TV2 csatornák műsorait lehetett fogni. A MinDig TV nevű új, digitális szolgáltatással az M1, M2, RTL Klub, TV2, Duna TV, Duna World és a Euronews csatornák műsorát lehet ingyen nézni. A MinDig TV Extra szolgáltatás további csatornákat is kínál, ám azokat csak dekóderkártya és előfizetés megvásárlásával lehet elérni.

Új tévé vagy dekóder kell

A digitális vételhez régi tévékészülék esetében a műsort dekódoló beltéri egységre van szükség, amelyet általában valamelyik videocsatlakozón, nagyon régi készülék esetében az antennacsatlakozón keresztül lehet a tévére kapcsolni. Ezt követően a csatornák beprogramozása a beltéri egységen történik, amelyek többsége lehetővé teszi a pendrive-ra való tökéletes minőségű felvételt, és elektronikus műsorújságot is kínál. Az analóg csatornák műsorának helyén november 3-áig még az átállásra figyelmeztető üzenet jelenik meg az analóg adást nézők képernyőin.

Az utóbbi években vásárolt laposképernyős tévék valószínűleg eleve támogatják a digitális tévét, ezekhez csak a kódolt, fizetős műsorok vételéhez kell külön modult vásárolni a dekóderkártya fogadásához. Arról, hogy szükség van-e új antennára, a MinDig TV lefedettségi térképéről, illetve az az antennabeállító appból lehet tájékozódni.

Hazánk aktuális digitális tévés lefedettsége Forrás: www.mindigtv.hu

Az átállás első hullámakor szerzett tapasztalataink szerint csak akkor érdemes házilag barkácsolni az antenna beállításával, ha a térkép tökéletes beltéri vételt jelez, ha kültéri vagy tetőantennás vétel érhető csak el, a beállítást, és a megfelelő antenna beszerzését érdemes szakemberre bízni. A térkép egyfajta szimuláció alapján készült, ezért a rajta látható lefedettség nem feltétlenül tükrözi az aktuális állapotot. Ennek ellenére jól látszik, hogy az ország nyugati és északi részén inkább tetőantennás vétel lehetséges, a beltéri vétel lehetősége földrajzi okokból az Alföldön kedvezőbb. A MinDig TV-t üzemeltető Antenna Hungária hamarosan huszonöt új átjátszóadót indít be, hogy a lefedettséget tovább növelje. Ha a digitális tévé esetében nem tökéletes a vétel, akkor elődjétől eltérően nem grizesedés és sistergés tapasztalható, hanem kockákra esik szét, vagy kimerevedik a kép. Korábbi próbáink során azonban a legtöbb helyen az analógnál jobb vételt biztosított a digitális tévé, mivel annál nem csak a tévétoronyból érkező, hanem a visszaverődő jelek is közvetíthetnek információt.

Akik rászorultságuk miatt állami támogatást szeretnének kérni a digitális átálláshoz, azok november 30-ig nyújthatják be igényüket a 06-80/38-39-40-es telefonszámon, a [email protected] e-mail címen, illetve a 4001 Debrecen, Pf. 230 postacímen a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak, amelynek munkatársai a forródróton az átálláshoz szükséges feladatok elvégzésében is segítenek.

Közel hatvan évig szolgált az analóg tévé

Az analóg tévé 59 éven át működött Magyarországon, kiépítésének történetéről, és az első magyar gyártmányú tévékészülékekről, a színes adás megkezdéséről korábbi cikkünkben olvashat, vagy megnézheti a tévémúzeumban készült videónkat is.