Melegítse fürdővizét a Nap

Vágólapra másolva!
A napkollektorokat vagy napelemeket nem csak a mediterrán országokban lehet használni. Magyarország legtöbb régiójában is bőven elég a napsütéses órák száma ahhoz, hogy érdemes legyen a napenergiát hasznosítani.
Vágólapra másolva!

A legtöbb ház a jó tájolással és a megfelelő szigeteléssel begyűjti a nap melegét – ez a passzív hasznosítás. Napkollektorral vagy napelemmel viszont munkára foghatjuk a napenergiát, és hőt vagy áramot termelhetünk. Így kevesebbet kell költeni villanyra vagy gázra, valamint csökken a szén-dioxid-kibocsátás is.

A napkollektor az egyik leghamarabb megtérülő megújuló energiás beruházás. Attól függően, hogy gázt vagy elektromos áramot váltunk ki vele, akár 5-10 év alatt hozhatja be az árát. Egy kis teljesítményű berendezés ára 60 ezer forint körül van, a kiszállítás és az üzembe helyezés további költségeket jelent. A méret és teljesítmény növekedésével az ár is emelkedik, a társasházak felszerelése már egymillió forintba is kerülhet.

A napkollektor gyakorlatilag egy vízmelegítő rendszer. A déli országokban is ez az általánosabb megoldás, mert a napelemes villamos rendszereknél olcsóbb beruházás. Elsősorban vízmelegítésre használják, de szerepet kaphat a ház fűtésében is. Az Energia Klub szerint az éves a melegvíz-igény akár 60-70 százalékát is elő lehet így állítani.

Ismertebb fajta a lapos kollektor (síkkollektor), amelyben egy üveglemez mögött egy fekete lemez gyűjti össze a hőt. Az ez alatt fekvő, feltekert vízvezetékben áramlik a felmelegítendő víz. A hajlított alakú kollektorok – a jobb szigetelés érdekében – vákuumcsövekkel működnek. A félhenger alak a hatékonyabban gyűjti be a napsugarakat.

Arról, melyik a megfelelő típus az adott helyzetben, a beruházás előtt szakértő véleményét érdemes kikérni. A méret pontos kiszámolása is fontos: a túl kicsi kapacitás kevés lehet az igényekhez, a túl nagy beruházás esetleg soha nem térül meg.

A napkollektorok egyik előnye, hogy rugalmasan méretezhetők, ezért családi házra, társasházra és panelre is találni telepítési megoldásokat. A rendszerek összehangolhatók a meglévő fűtési és melegvíz-rendszerekkel: amikor éppen nem süt a nap, akkor a hagyományos módon lehet fűteni.