Áfacsökkentés a baromfiágazatban: létfontosságú

Vágólapra másolva!
A Baromfi Termék Tanács (BTT) szerint az áfacsökkentés visszaszorítaná a feketegazdaságot, csökkentené a behozatalt, és növelné a hazai termelés versenyképességét.
Vágólapra másolva!

Mindez akkor valósulna meg, ha a kormány a mostani 27 százalékról drasztikusan, 5 százalékra mérsékelné az alapvető élelmiszernek számító baromfihús és étkezési tojás áfakulcsát.

A szakmai szervezet arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a versenyen alapuló piaci törvényszerűségek garantáltan éreztetné hatását a fogyasztói árakban is. Kedvező lépésként értékelték Lázár Jánosnak, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak azt a szeptemberi közlését, miszerint a kormány megvizsgálja a 27 százalékos áfakulcs jelentős csökkentési lehetőségét a sertés- és a baromfiágazatban. A BTT, csakúgy, mint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége korábban, a drasztikus áfamérséklést támogatja.

Mint írták, az áfa jelentős mérséklésének csak egyik indoka lehet, hogy megszűnjön az Európában kiugróan magas magyar adókulcs drágító hatása, mert legalább olyan jelentőséggel bír az a tény, hogy a feketegazdaság elburjánzásának egyik oka a 27 százalékos áfakulcs. A 2-5 százalékos éves nyereségű élelmiszer-termelésben túlságosan vonzó lehetőség a csalásra hajlamos piaci szereplők számára, hogy ezt az adót ne fizessék meg.

A felmérések szerint a baromfiszektorban a feketegazdaság részaránya már ma is meghaladja a 30 százalékot. A kifizetődő áfacsalás az illegális importot is olyan mértékben élénkítette, hogy az már komolyan veszélyezteti a hazai baromfi- és étkezési tojástermelést. A folyamatos leépülést jelzi, hogy tojásból az ország önellátása megszűnt, a legális hazai termékek versenyképessége pedig mélyre zuhant, közölte a BTT. A BTT ezért felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy ne csak a fogyasztói árcsökkenés nagyságát mérlegeljék, hanem a feketegazdaság visszaszorítását, az import csökkentését és a hazai termelés versenyképességének javulását is tartsák szem előtt.