Magasabb fokozatba kapcsolhat a tőzsdei rali

Vágólapra másolva!
Közel sincs vége a tőzsdei ralinak, mely akár magasabb sebességi fokozatba is kapcsolhat az év hátralévő részében a múltbeli statisztikák alapján. A legtöbb szakember szintén hisz benne, hogy a részvénypiacok menetelésének koránt sincs vége, és a Credit Suisse részvénystratégája szerint csak négy esemény válthat ki nagyobb korrekciót a piacokon.
Vágólapra másolva!

Koránt sem ért még véget a részvénypiaci rali, legalábbis ha hihetünk az elmúlt évek statisztikáinak. Az amerikai tőzsdék teljesítményét mérő S&P 500 index eddigi története során, amikor októberig legalább 10 százalékot menetelt, akkor az esetek 82 százalékában tudott tovább emelkedni novemberben és decemberben, átlagosan 6 százalékkal. Ha idén is megismétlődne ez, a történelem során már számtalanszor látott esemény, az a tőzsdei rali felpörgését jelentené, és az S&P 500 az 1870 pontos soha nem látott szintekig is repülhetne év végére – írja a Bloomberg.

Az index márpedig eddig remekül teljesített, idén januártól októberig 23 százalékot ugrott, aminél nagyobb emelkedésre az év első tíz hónapjában csak 1997-ben volt képes. Szakértők szerint minden esély megvan rá, hogy az idei év utolsó két hónapjában is folytatódjon a rali (márcsak a múltbeli statisztikák alapján is), különösen a Fed tovább zakatoló pénznyomdájának köszönhetően. Ráadásul az S&P 500 közel 90 éves történetében a december számít az év második legjobb hónapjának, mivel akkor átlagosan másfél százalékot tud erősödni az index.

Hasonlóan vélekedik Birinyi László, a világhírű magyar származású befektető is, aki szerint 51 százalék az esélye, hogy az S&P 500 1820 pontig menetel januárig. Ha ez mégsem történne meg januárig, még mindig 75 százalék marad az esélye, hogy március végére eléri az 1820 pontot a részvényindex. A szakember három részvényt is megnevezett, melyekkel kapcsolatban optimistának bizonyul: a Priceline, a Cummins és a BP Prudhoe Bay Royalty Trust.

Andrew Garthwaite, a Credit Suisse részvénystratégája is többnyire osztja a többi szakember optimizmusát, és szerinte csak négy katalizátor válthat ki nagyobb korrekciót a tőzsdéken:

  • Egy monetáris „shokk” bekövetkezése, mely a kamatlábak emelkedésével járna együtt. Ez várhatóan 2015-ben be is következhet Amerikában.
  • Ha a részvények tartósan drágábbak lesznek, mint a kötvények (például az amerikai tízéves hozam 3,5 százalék fölé kerül, ami a kötvényárfolyam csökkenésével jár együtt).
  • Ha a kockázatvállalási hajlandóságot mutató indikátorok eufóriáról kezdenek majd árulkodni
  • Egy globális makro „shokk” (például Kína vártnál nagyobb lassulása, vagy egy politikai krízis az eurózóna periféria-államaiban.

Garthwaite szerint ezek jelenleg nem fenyegetik a mostani tőzsdei ralit, ezért továbbra is felülsúlyozásra ajánlják a részvényeket fél-egyéves távon, 1900 pontos célárat határozva meg az S&P 500-ra 2014 végére.

A szakember ugyanakkor számos olyan jelre felhívja a figyelmet, melyek hosszabb távon kockázatokat jelentenek:

  • Óvatosságra int, hogy az AAII felmérése szerint január óta nem voltak ennyire optimisták a befektetők, mint most, valamint vezetői részvényeladások is ijesztő szintre emelkedtek
  • A Fed a vártnál hamarabb kezdi el visszafogni a QE3 programot. A Credit Suisse elemzői szerint az amerikai jegybank már januárban elkezdhet csökkenteni a pénzpumpa ütemén, a sokak által várt március helyett.
  • A makroadatoknak még javulniuk kell a gyengébb szeptemberi hónap után.
Az S&P 500 alakulása (pontban) Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]