Hiteláradat – fel vagyunk készülve?

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja december 31-ig tartó, első körében 500 milliárd forintnyi olcsó – 2,5 százalékos kamatú –, állami támogatású hitelt kaphatnak a cégek a bankoktól, majd 2014 végéig további 1500 milliárdot abban a reményben, hogy beindulnak a beruházások, jobb helyzetbe kerülnek a hazai vállalkozások és élénkül a gazdaság, írja a reconcept blog. De ki az, aki tényleg hozzáfér ehhez a pénzcsaphoz?
Vágólapra másolva!

A bejegyzés gyakorlati kérdésre tér ki: mit kell tennie annak a cégvezetőnek, aki – vagy akinek a cége – nincs felkészülve a hiteligénylésre, hogyan tudja csekély esélyeit növelni?

Mi a pontos cél?

Mindenek előtt üljön le, gondolja végig és rögzítse, mit szeretne elérni a hitellel. A forgóeszköz-finanszírozási konstrukció hagyományos struktúrát és felkészülést igényel, ugyanez a helyzet azzal a beruházási hitellel, amely a hitelt igénylő társaság normál működésébe, üzletméretébe belefér. Más azonban egy olyan beruházási hitel, amely jócskán meghaladja a cég jelenlegi finanszírozási lehetőségeit, megint más, ha üzletileg elkülönül a jelenlegi működéstől. Ez utóbbi tekinthető projektnek.

Bármelyik irányban is gondolkozik a vállalkozás, fontos érteni és látni a pénzáramlások változását, és belső forrásokkal, tartalékokkal fel kell készülni bizonyos megakadásokra, előfinanszírozási szükségletekre. Akadály lehet, ha több időbe telik lehívni a beruházási hiteleket, bürokratikusabb az új forgóeszközhitel jóváhagyása, miközben üzletileg már indokolt lenne a használata, mert a kifizetések esedékessé válnak.

Híg a leve

Az olcsó forrás olyannyira nem megoldás, hogy leginkább veszélyes. A vezetőnek fel kell tennie a jó értelemben kétkedő kérdéseket. A kedvező források megjelenése önmagában nem indokolhatja egy üzlet létrehozását, bővítését. Az a felfogás, hogy „ingyen minden jó”, vagy legalábbis olcsón, sokszor nem vezet eredményre, számos velejárója megbéníthat, vagy be is dönthet egy céget. Az az igazi kérdés, hogy van-e olyan célügyfél, aki készpénzzel tud fizetni, és elfogadja a természetes árrést. Ha mindenre igenlő a válasz, akkor az elérhető kedvező forrás segít megadni a tulajdonosoknak az utolsó lökést.

A folyamat neheze a cég tulajdonképpeni átvilágítása: a növekedési hitelprogram szereplői nem dolgoznak másképp, mint a normál hitelezéskor, a hitelképesség mércéje ugyanaz – a megfelelő cégműködés, a pozitív jövőkép, és a készpénztermelő képesség. Fontos kritérium a működés átláthatósága, a tiszta múlt, a megfelelő pénzügyi riportrendszer, valamint a megalapozott üzleti terv. Értékbecslést kell prezentálni. Ha ezeken a területeken hiányosságokat talál a hitelintézet, el fogja utasítani a kérelmet. A hazai vállalati hitelezés az elmúlt években cseppet sem arról szólt, hogy a kockázatok felett szemet hunynának a hitelezők.

Minderről jóval részletesebben, a lényeget kifejtve olvashattok a reconcept.blog.hu mai posztjában.