Még mindig az év utolsó napja a határidő

Vágólapra másolva!
A Nemzetgazdasági Minisztérium megerősítette az MTI-nek, hogy még mindig 2013. december 31-éig kötelező az átállás az online pénztárgépekre.
Vágólapra másolva!

A távirati iroda azért egyértelműsítette a helyzetet, mert tegnap a Népszabadság piaci forrásokra hivatkozva azt írta, jövő májusra módosulna a PC-alapú kasszákra átállás határideje. A tavaszi határidő olyannyira nem helytálló, hogy tekintettel az átálláshoz kapcsolódó ellenőrzések tapasztalataira, a tárca módosító javaslatot készít elő. Ennek alapján az adóhatóság szigorúan fel fog lépni azokkal szemben, akik nem hajlandók az új kasszák beszerzésére vagy beüzemelésére. A tervezett szabályok szerint akár az üzlethelységének bezárására is számíthat az az adózó, amely nem rendelkezik az előírt határidőre új pénztárgéppel.
A kiskasszák esetében a megrendelési határidő szeptember 30-án már le is járt. A régi kiskasszák csak addig használhatók, amíg a kereskedő, vendéglátós számára le nem szállítják a megrendelt új gépet, hívja fel a figyelmet a minisztérium.

A tárca kiemeli: mindent megtesznek azért, hogy felgyorsítsák az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetését. Számos adózó megtette már a szükséges lépéseket az új kasszák beszerzése érdekében, és egyre nő a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz bekötött új kasszák száma is, fűzi hozzá a minisztérium, egyben kiemeli: a jogkövető adózók érdekei azt kívánják, hogy a tárca ne adjon lehetőséget további halasztásra, ne tegye lehetővé, hogy egyes adózók kivonják magukat a kasszacsere kötelezettsége alól. Ennek megfelelően nem módosul a határidő sem a kiskasszák, sem pedig a PC alapú nagykasszák esetében.