Azért lövöldözöl, mert menstruálsz?

Beyoncé - If I Were A Boy, nemi szerepek, feminista klip
Vágólapra másolva!
Parodisztikusan nőies nők és férfias férfiak; kiforgatott nemi szerepek: ezek is feminista üzenetet hordozhatnak a klipekben, nemcsak az erős, független nők figurái. Tina Turner, a No Doubt, Pink, Alanis Morissette, Beyoncé, Madonna és mások videói.
Vágólapra másolva!

Idén mindenki Robin Thicke, Miley Cyrus és Rihanna meztelenkedős, seggrázós stb. videóiról beszélt (mintha ez valami új dolog volna, holott nem az). Aztán a héten visszatért Lily Allen, és ő nem beszélt róluk, hanem egy szórakoztató videóban parodizálta ezeket, illetve az egész szexista zeneipart. Klipje néhány nap alatt többmilliós nézettséget szedett össze: nyilvánvalóan több emberhez jutott el, mint a témát érvelve feldolgozó cikkek együttvéve. (Ezzel nem azt akarom mondani, hogy egy vicces videó helyettesítené az okos cikkeket; már csak azért sem, mert a Hard Out Here dalszövege a feminizmus nagy témáinak szlogenszerű összefoglalása, így nem létezhetne a könyvtárnyi szakirodalmat is kitermelő feminista mozgalom nélkül.)

Persze a feminizmus régóta jelen van a popvilágban. A legtöbb feministának mondható dal a nők felemelkedésének, egyenjogosításának témáját dolgozza fel (angolul female empowerment): a nők is lehetnek erősek, függetlenek, csak annyi kell, hogy higgyenek magukban, kövessék az álmaikat stb., ismerjük jól. A hozzájuk tartozó klipek pedig ezt illusztrálják, gyakran pozitív példákat bemutatva, történetet mesélve. Meg persze ott vannak a harcosabb, ennek megfelelően undergound mozgalmak, mint a Riot Grrrl.

Továbbá van a feminista videóknak egy olyan, kisebb része, amely nem azt mutatja be, hogy milyen, többé-kevésbé új szereppel kellene azonosulniuk a nőknek, hanem a hagyományos férfi-női szerepeket kritizálja, ezekkel játszik el. Akár úgy, hogy megfordítja, akár úgy, hogy eltúlozza őket, mint Lily Allen. Mindkét esetben az derül ki, hogy a sztereotípiákkal valami nem stimmel, így a nézőnek olyasféle következtetésre kellene jutnia, hogy nőként (na jó, esetleg férfiként is) új, a hagyományostól eltérő szerepet kell keresnie magának. Természetesen nem minden túlzó és szerepcserés klip feminista célú (lásd lejjebb), de most ezekből válogattuk ki a legjobbakat.

Julie Brown: The Homecoming Queen's Got A Gun (1984, rendező: Terrence McNally)

Rögtön egy bonyodalmas eset. A vicces novelty dalban és klipjében - amelyet az MTV először nem akart játszani - Debi, a bálkirálynő előbb magára veszi és túljátssza a kifejezetten hagyományos női szerepet; aztán elkezd mindenkit lelődözni nagy pisztolyával. Kell-e mondani, hogy ez egy férfias tárgy? A dal elbeszélője, a "buta liba" szerepét parodizálva jobban izgul a ruhája és amiatt, hogy mit fognak ehhez szólni, illetve felveti, hogy tán azért van mindez, mert Debi menstruál. Aztán a rendőrök által végül leszedett Debi elárulja, hogy mindez egy bizonyos Johnny miatt történt (naná, egy férfi miatt!), barátnője pedig összejön a helyszínelő rendőrrel. A klipet egyszerre jellemzi a nemi szerepek parodisztikus túlhangsúlyozása és kiforgatása; nem véletlen, hogy komoly elemzést szenteltek neki.

Tina Turner: Typical Male (1986)

Ha az a cím, hogy "tipikus férfi", máris sejtjük, hogy a szerepek túljátszásával lesz dolgunk. A videó egyik részére ez igaz is: Tina Turner egy hatalmas férfi, pontosabban férficipő előtt kelleti magát. Az embernagyságú ügyvédek esetében azonban megfordul a helyzet: cicázik velük, kedvesen vagy parodisztikus erőszakkal szivatja őket.

No Doubt: Just A Girl (1995, Mark Kohr)

A nemi szerepek leglátványosabban, eltúlozva a két nyilvános vécé különbségében jelennek meg: a lányoké csiricsárén színes, ízléses, lehet benne cukiskodni (mint Gwen Stefani teszi, amikor éppen nem mérgelődik vagy fekvőtámaszozik), no meg sminkelni, hogy a fiúknak tessünk - a fiúké pedig mocskos, funkciójának is épp alig felel meg. Miért zavarja mégis mindez Gwent? Egyrészt mert nem akar csak egy lány lenni, másrészt mert jobb a buli, ha mindenki együtt van - azért inkább a szép lányvécében.

Shania Twain: Man! I Feel Like A Woman! (1999, Paul Boyd)

Bár a country pop királynője a címben azt jelenti be, hogy nőnek érzi magát, a videó egy szerepcserére épül. A nyolcvanas évek egyik ikonikus klipjében, Robert Palmer Addicted To Love-jában a férfi énekes mögött modellszerű lányok "zenéltek" robotikus mozgással; itt pedig kigyúrt férfiak játsszák el pont ugyanezt a szerepet. Shania Twain először férfias ruhában énekel előttük, ám fokozatosan egyre többet mutat nőies idomaiból. (Twain egy korábbi, híres klipjében a férfiak igyekeznek jó benyomást tenni a nőre, kevés sikerrel.)

Geri Halliwell: Bag It Up (2000, Dawn Shadforth)

Az unott, karikaturisztikusan férfias pasiját kényeztető, főző, takarító Geri Halliwell megalkot egy port, amelytől minden a visszájára fordul, ismét eltúlozva: a férfiak szívesen alávetik magukat a nőknek, sőt, a végén Playboy-nyuszinak öltözve táncolnak. Arról, hogy ez feminizmusként mennyire vehető komolyan, árulkodik, hogy a por neve idióta szójátékkal Girl Powder. Na nem mintha a Spice Girls ne lett volna felhigított Girl Power.

Jewel: Intuition (2003, Marc Klasfeld)

A reklámok, klipek, általában a média irreális világára, ezen belül a női - és kisebb mértékben férfi - szerepek túlszexualizáltságára a kétfajta képi világ szembeállítása mutat rá hatásosan. A reklámokat, klipeket parodizáló, de valójában ezek átlagához képest nem is eltúlzott képek "valóságos", videókamerás jelenetekkel váltakoznak. A végén a tűzoltós jelenetben aztán ezek szépen össze is keverednek. A feminista üzenet nem annyira nyilvánvaló, hiszen a refrén is az, hogy "kövesd a szívedet és az intuíciódat"; de azért ott van például az álreklámszövegekben, amelyek a másik (férfi, nő) birtoklásáról szólnak. Valamiért többen ezt tartják a Lily Allen-klip előzményének.

Pink: Stupid Girls (2006, Dave Meyers)

A legjobb módja annak, hogy egy kislányt arra bíztassunk: ne a legócskább női sztereotípiáknak akarjon megfelelni, ha ezeket karikírozva mutatjuk be. A jóleső mókázás mellett igazi katalógust is kapunk a médiában megjelenő ostoba nőszerepekről. Már csak azt kéne megfejteni, hogy a férfiakkal mit kéne csinálni, ha még a gombnyomással felfújható mell sem vonja el a figyelmüket a butuska csajokról.

Alanis Morissette: My Humps (2007)

A Black Eyed Peas komolynak szánt, de idióta, ráadásul a férfi-női hagyományos szerepekre ráerősítő "szexi" slágerét Alanis Morissette lassú zongorás balladaként, nagyon komolyan adja elő. A hozzá tartozó videó pedig további kontrasztként a szexi koreográfiás videókkal idiótáskodik, hülyén fintorgó pasikkal és a magát bénán kellető, drámázó, vagy éppen molesztálóját látványosan nem leütő Alanisszel. Dupla vagy tripla fenekű játék a BEP-slágerrel és az általa megjelenített nőképpel a kilencvenes évek (többé-kevésbé) feminista szólóénekesnőinek legsikeresebbikétől.

Ciara: Like A Boy (2007, Diane Martel)

A szöveg arról szól, hogy vajon ha a fiúk és lányok szerepet cserélnének, vajon elnéznénk-e a lányoknak ugyanazt, amit a fiúknak igen: hogy nem telefonálnak, kimaradnak éjszakára stb. A videó legerősebb és témánkba vágó jeleneteiben Ciara önmagával táncol duettet női és férfi ruhába öltözve; nőként láthatóan fölényben van férfi önmagával szemben. A székében elterpeszkedő, illetve izmait mutogató Ciara szintén meglehetősen férfias. Érdekesség, hogy a klip rendezője, Diane Martel készítette idén a Blurred Lines botrányos videóját (lásd lejjebb).

Beyoncé: If I Were A Boy (2008, Jake Nava)

Ugyanaz a téma másként. A klip többszörös szerepcserére épül: Beyoncé rendőr, ráadásul nem is "rendőrlány": az elején mindenki úgy viselkedik, mintha ő is egy volna a srácok közül. Aztán csak kiderül, hogy nő, és ez bonyodalmat okoz; a szerelmi dráma a végén pedig a szerepek visszaállításába torkollik. Itt kell észrevennünk, hogy mennyivel elfogadhatóbbnak tartjuk ugyanazt a csúnyaságot egy férfitól, mint egy nőtől. Amúgy már a slágerlistás R&B-feminizmus zászlóvivője, a Destiny's Child is számos dalt szentelt az erős, független nőknek, klipekkel is illusztrálva; a hagyományos szerepek megbolygatására azonban legfeljebb a Survivor azon rövid jelenetét hozhatjuk, amelyben lándzsával vadásznak a - hajótöröttként sajna alig valami ruhába bújt - lányok.

Madonna: What It Feels Like For A Girl (2008, Guy Ritchie)

A Guy Ritchie (akkoriban Madonna férje) rendezte videó szempontunkból nem csak azért érdekes, mert Madonna nagy mennyiségű férfi ellen követ el ilyen-olyan erőszakos cselekményeket, egészen egyikük benzinnel lelocsolásáig és felgyújtásáig; hanem azért is, mert mindezt a maszkulinitás egyik szimbólumának számító, még ezen belül is kifejezetten férfias - elkötött - autóval teszi. Naná, hogy sok helyen betiltották; lehet azon elmélkedni, hogy ha férfi a főszereplő, vajon ugyanilyen sorsra jutott volna a klip.

Law Revue Girls: Defined Lines (2013, Milon Tesiram)

Az Aucklandi Egyetem három jogászhallgatója, Olivia Lubbock, Zoe Ellwood és Adelaide Dunn fogta Robin Thicke Blurred Lines című videóját, és a félmeztelen modelleket félmeztelen férfiakra cserélte, akik a felöltözött lányok körül alávetett helyzetben sürgölődnek. A videót a YouTube leszedte mint "nem illő tartalmat", ezzel is alátámasztva az üzenetet: ha a férfiakat kezelik tárgyként, azt sokkal felháborítóbbnak értékeli a társadalom. Aztán visszakerült a videó, már hárommilliós nézettség fölött jár. Igaz, van ennél is népszerűbb Blurred Lines-paródia, amely egy másik gyakori kritikára épül: eszerint Robin Thicke dala a nemi erőszakot legitimizálja az olyan sorokkal, mint: "tudom, hogy te is akarod".

Nem feminista túlzások és szerepcserék

Kimaradtak összeállításunkból a nők erejét bizonygató olyan klipek, mint például a Superwoman Alicia Keystől; a "ne hidd azt, hogy ezt szabadon megteheted" férfiaknak visszaszóló számok, mint a Can't Hold Us Down Christina Aguilerától; vagy az erőszakoskodó férfin bosszút álló nők dalai - ezek közül különösen erős darab a Goodbye, Earl a Dixie Chickstől: ebben a címbeli szuperbunkó Earl meggyilkolását felhőtlen örömködés követi. Rengeteg klipre lehet mondani, hogy túljátssza a férfi-női szerepeket, és sok közülük egyáltalán nem feminista. Lásd például Camille Jones és Fedde Le Grand The Creepscímű klipjét, vagy The Game Wouldn't Get Farcímű videóját.

A szerepcserés klipek sem mind értelmezhetők a hagyományos női-férfi sztereotípiák feminista kritikájaként, kezdve a Queen klasszikus I Want To Break Free-jétől, amelyben a bajszos-csöcsös Freddie Mercury takarítgat. Nehéz megmondani, miért van, hogy a U Should Know Betterklipjében Robynt egy, az énekesnőre hasonlító fiú, a vendégrapper Snoop Doggot meg egy nő játssza; feltehetően nem feminizmusból. Különösen meglepő a - később Aretha Franklinnel egy rendes feminista himnuszt is összehozó - Eurythmics Who’s That Girlcímű klipje. Ennek végén Annie Lennox, a - tőle meglepően - nőies énekesnő megcsókolja a férfinak öltözött Annie Lennoxot. (Mindeközben pedig Dave Stewart a nőfaló hím paródiáját játssza el.) Az 1983-as klip után 28 évvel, 2011-ben Lady Gaga a Yoü And Iklipjében nőként és fiú alteregójaként is megjelenik, aztán csókolózik magával, sőt, megfogja saját seggét. Kár, hogy a fiú-Gaga, vagyis Jo Calderone fájdalmasan béna és ripacs: ez jelentősen csökkenti a hatást.