Güriző japánok, léha franciák

Francia Riviéra, Azúr-part, Côte d'Azur, Nizza
Vágólapra másolva!
Megerősítette a sztereotípiákat az Expedia utazásszervező cég felmérése: az amerikaiak és az ázsiaiak kevés szabadságukat sem használják ki, míg a franciák a sokat is keveslik.
Vágólapra másolva!

Az Expedia 2013-as felmérése 24 országból 8535 felnőtt alkalmazottat kérdezett meg nyaralási szokásairól. Ebből kiderült például, hogy az amerikaiak az idei évet még inkább a munkájuknak szentelik, mint a tavalyit: míg egy évvel korábban 12 napot vettek ki a lehetséges 14-ből, az elmúlt évben csak tízet. Náluk többet csak a japánok dolgoznak, hiszen a számukra elérhető 18-ból mindössze 7 napot töltenek szabadságon. Hasonló a helyzet Dél-Koreában (10-ből 7 nap), Thaiföldön (11-ből 8 nap) és Malajziában (12-ből 10 nap).

A lista másik végén a franciák állnak, akik mind a 30 rendelkezésükre álló szabadnapot kiveszik. Európa más országaiban is sok időt töltenek vakációval (Dániában 30-ból 29-et, Spanyolországban 30-ból 26-ot, Olaszországban 28-ból 20-at), mégis jóval többen elégedetlenek ezzel, mint a máshol világon. A legelkényeztetettebb franciák 90 százaléka például megfosztva érzi magát a szabadságától, ami a legmagasabb a felmérésben szereplő országok közül. Kevesebb szabadságuk ellenére az amerikaiaknál 59 százalék ez az arány, a lista másik végén szereplő norvégoknál pedig mindössze 17 százalék.

Ami furcsa lehet a felmérés eredményei közül, hogy az amerikaiak jóval kevésbé állnak kapcsolatban munkahelyükkel szabadságuk alatt, mint az európaiak. Mindössze kétharmaduk néz rá ilyenkor munkahelyi emailjére, vagy ellenőrzi hangüzeneteit, míg a franciáknál ez az arány 93 százalék. Ázsiában vagy Mexikóban ugyancsak sokan teszik ezt, míg a németeknek csak 43 százaléka.

A szabadnapok bennhagyása egyébként nem kizárólag a munkahelyi kultúrával van összefüggésben. Az amerikai válaszadók 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy főnöke támogatja őt a szabadnapok kivételében. A legtöbbjük, azaz negyedük, amiatt nem veszi mégsem, hogy későbbi időpontra felhalmozza.