Vágólapra másolva!
Számos kérdés miatt fájhat a befektetők feje jövőre is, mivel például újra előtérbe kerülnek majd az amerikai adósságplafon problémák, és az egyes feltörekvő országokban kulcsfontosságú választásokat tartanak. Alistair Newton, a Nomura geopolitikai szakértője szerint az alábbi tíz téma adhat okot nyugtalanságra jövőre:
Vágólapra másolva!
  • USA: Januárban újra előtérbe kerül az adósságplafon és költségvetés kérdése, mivel októberben csak "elodázták" ezeknek a problémáknak a megoldását a politikusok. Newton szerint az újra fellángoló viták bőven elhúzódhatnak 2014-ben, ami újra nagy zűrzavart okozhat majd a piacokon.
  • Olajpiac: Az Iránnal zajló tárgyalások kimenetele jelentős mértékben meghatározhatja majd az olaj árát. Irán ellen számos szankció van életben, és a jelenlegi tárgyalások azok lehetséges feloldásáról szólnak, meg befolyásolhatja a globális olajkínálatot. Ezen túl a politikai feszültségek miatt Líbiában és Irakban veszélybe kerülhet az olajkitermelés, ami szintén nyugtalanságra adhat okot.
  • Eurózóna: Az eurózónában folytatódhat a gazdaság lassú talpraállása, de számos tényező okozhat turbulenciákat, melyek megakaszthatják a fellendülést.
  • Kína és Japán: A két országban a belpolitika okozhat súrlódásokat, amik visszavethetik a gazdasági fellendülést.
  • A feltörekvő piacokon a brazíl, az indiai, az indonéz, a dél-afrikai és a török választások okozhatnak nyugtalanságokat, mivel az, hogy melyik párt alakíthat kormányt, kulcsfontosságúnak tekinthető gazdasági szempontból.