Karácsonyra itt a dupla kijelzős okosmobil

yotaphone, telefon, okostelefon
Vágólapra másolva!
Az orosz YotaPhone hátlapi e-tinta képernyőjén digitális könyveket lehet olvasni.
Vágólapra másolva!

A gyártó hivatalos bejelentése szerint december 4-én debütál a különleges kivitelű androidos okostelefon. A YotaPhone egyediségét az adja, hogy két darab képernyővel szerelik fel: az előlapi, 4,3 colos LCD-je a telefonos funkciók és appok megjelenítésére szolgál, a hátlapon azonban egy hasonló méretű, fekete-fehér e-tinta képernyő is megtalálható.

Míg az elsődleges kijelző HD-felbontású (1280x720 pixel), az e-tinta csak 640x360 pixeles felbontást kínál, ám szövegeket olvasni sokkal komfortosabb ezen, hiszen az e-könyv-olvasókkal azonos technológiát használ. Szükség esetén a fekete-fehér képernyő az elsődleges kijelző helyét is át tudja venni: tárcsázni, üzenetet írni vagy hívásokat fogadni ezen keresztül is lehet.

A Yotaphone elölről és hátulról Forrás: Yotaphone

Komoly előnye, hogy sokkal kevesebb áramot igényel a fő-LCD-nél, mivel az apró képpontjaiban lévő tintapontok helyváltozatása igényel energiát, az állókép megjelenítése nem. Így például nem merül jobban a mobil attól, ha a hátlapi kijelzőn folyamatosan megjelenik az aktuális hőmérséklet, a naptári bejegyzések vagy a bejövő üzenetek listája. Ezt a képernyőt napfényben is jól lehet olvasni, bár háttérfény nélkül sötétben nem látható a tartalma.

A YotaPhone-t orosz fejlesztői egy kétmagos, 1,7 gigahertzes lapkával és 2 gigabájt memóriával felszerelve dobják piacra december elején. A készülék támogatja a 4G-t és az új wifiszabványokat, hátlapi kamerája pedig 13 megapixeles. Egyedül a mindössze 1800 milliamperóra kapacitású akkumulátora tűnik elég gyengének. Hivatalos ára még nem ismert, a Telecom Paper távközlési portál szerint húszezer rubel, vagyis 130-140 ezer forint körüli áron várható a telefon, amely elsőként Oroszországban lesz kapható, később azonban más országokból is meg lehet majd rendelni.