Megkergült az Intel

Vágólapra másolva!
Óriási ugrálást mutatott az Intel, miután kiderült, a menedzsment még mindig költséges ígéretekkel igyekszik életben tartani az évek óta csak pislákoló reményeket a mobilpiacon. A sokadik utolsó nehéz év jön a cég életében.
Vágólapra másolva!

A hét második felében teljesen megőrült az Intel, legalábbis ez lehet a benyomása annak, aki csütörtökön és pénteken figyelemmel követte a chipgyártó óriás árfolyamát:

  • Csütörtök este úgy tűnt, megtörtént az a látványos kitörés, amire mi magunk is vártunk.
  • A pénteki nyitásra az előző napi emelkedést teljesen letörölte a részvény.
  • Péntek estére pedig az előző napi záróhóz képest 5,4 százalékos eséssel állapodott meg.
Forrás: Stockcharts.com

De mitől kavarodott meg így a piac? A háttérben valószínűleg az Intel elemzői konferenciáján elhangzottak állhatnak, ahol a menedzsment hozott hideget és meleget is a befektetők számára. A sok érdekesség közül ezek voltak a legfontosabb üzenetek:

  • Az Intel árbevétele 2014-ben stagnál a 2013-as 52,6 milliárd dollárhoz képest, miközben az elemzők 53,7 milliárd dollárra számítottak.
  • A beruházások 2014-ben is közel 11 milliárd dollárt emésztenek majd fel, hasonlóan 2013-hoz.
  • A PC-piac az Intel előrejelzése szerint "alacsony egyszámjegyű" csökkenést mutat majd.
  • Az árbevételből a gyártáshoz közvetlenül kapcsolódó költségek levonásával számított bruttó fedezeti szint a menedzsment által kitűzöss 55-65 százalékos sáv közepén alakul majd, ez nagyjából megfelel az elemzői várakozásoknak.
  • A cég szakít korábbi stratégiájával, és megnyitja gyártókapacitásait a piac előtt, így "bérgyártóként" más szereplők chipdizájnjai alapján is gyárt majd termékeket.
  • A menedzsment többször elismerte, lassan zárkózik fel a cég a mobiliparban.

Hogy lehet egy piacvezető így lemaradva?

A lépések és leginkább a cég vezetőinek kommentárjai továbbra is arra világítanak rá, hogy az Intel vezető chipgyártóként milyen durva lemaradást hozott össze a fogyasztói piacot leginkább mozgató okostelefon- és táblagép-szegmensben. Az Intel chipekkel szerelt készülékek piaci részesedése nem éri el az 1 százalékot az okostelefonok között, miközben ez az a piac, amelyik szemben a folyamatosan zsugorodó PC-piaccal, valódi növekedést nyújt a chipgyártók számára a fogyasztói termékszegmensekben.

Az Intelnél már hosszú évek óta terítéken van a mobilpiaci fejleményekhez való alkalmazkodás, de Paul Otellini, az Intel előző vezérigazgatója nem tudott a piaci részesedésben is látható nyomot hagyó változást elérni. Ez a feladat Brian Krzanichra, a cég irányítást májusban átvevő új vezérre hárult, és ennek egyik jele bérgyártás beindítása is. (Az ún. "foundry" szerep egyébként teljesen bevett dolog a chipgyártásban, különösen az okostelefonoknál, ahol sok chipgyártó nem a saját, hanem főként az ARM Holdings chipkonstrukcióit gyártja a készülékgyártók megrendelésére).

Krzanich azt is megígérte, hogy jövőre már 100 dollár alatti, azaz az alsó árkategóriát képviselő táblagépekben is megjelennek az Intel processzorok, és 2014-ben több mint 40 millió chipet szállít a cég táblagépekhez, azaz megnégyszerezi eladásait ezen a területen. Az olcsó készülékekbe ugyanakkor olcsóbb processzorok kellenek, így a volumen bővülése a profithányadok esésével járhat együtt.

Forrás: IDC, Investor.hu

Vegyes fogadtatás

Az elemzői reakciók erősen vegyesek voltak a konferencián elhangzottakra, de a piac láthatóan a pesszimista véleményeknek adott igazat, különben nem esett volna ekkorát a részvény. A Piper Jaffray elemzője "valemelyest csalódást keltőnek" nevezte a bejelentéseket, bár hangsúlyozottan konzervatívnak tűnik a stagnáló bevételekre és a továbbra is csökkenő PC-eladásokra vonatkozó prognózis.

Korábban a Bank of America elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel az Intel a prémium okostelefonokra koncentrál, az okostelefonpiacon domináns szereplőnek számító ARM Holdings pozícióit nem igazán fenyegeti. Az ARM ugyanis éppen az olcsó, alsó-középkategóriás készülékek terén lát növekedést, és egyébkét az okostelefon-piaci statisztikák is ezt erősítik meg. Az Intel csak úgy tud ezen a lépéshátrányon segíteni, ha agresszívan megtámadja az olcsó szegmenst, ez viszont erodálja a profitabilitást és az árbevétel növekedését. Szintén az elemzői konferencia előtt több elemző is kétségbe vonta a közel 11 milliárd dolláros beruházási ütem hasznosságát, de úgy tűnik, a menedzsment továbbra is erőből igyekszik a lemaradást behozni.

Van persze olyan is, aki örül a hallottaknak. A Jefferies elemzője szerint a konferencia üzenetei megerősítik vételi ajánlását, főként a PC-piac stabilizálódása és a tabletek terén ígért látványos bővülés nyomán.

Még mindig csak a kérdőjelek

Hiába tűnt tehát kecsegtetőnek még alig néhány napja az Intel technikai képe, most éppen abba a helyzetbe futotttunk bele, amikor a szépségből alig egy-két nap alatt szörnyeteg válik. A pénteki brutális forduló után nehéz vonzó helyzetről beszélni, ami nem zárja ki persze a lehetőségét, hogy a hidegzuhany után kicsit magára talál a részvény.

A stratégiát tekintve pedig még mindig ott tart a cég, hogy a hosszú évek kitartó fogadkozása után végre számokkal kellene bizonyítania a mobilpiaci sikereit. A reakciók egyelőre azt mutatják, a piac leginkább ez alapján dönti el, hogy mit gondoljon a cégről.

Azt is fontos persze megemlíteni, hogy miközben a fogyasztói szegmensek, így a PC-, okostelefon- és táblagép-piac áll leginkább a figyelem fókuszában, az Intel nagyvállalati szegmense ütemesen bővül. A menedzsment előrejelzése szerint a nagyteljesítményű szerverekhez chipeket gyártó data center üzletág 2016-ig éves átlagban 15 százalékos árbevételbővülést érhet el. A data center szegmens egyébként az árbevétel nagyjából egyötödét, míg az üzemi eredménynek összesen mintegy kétötödét adta idén, de a növekedési ütemek alapján hamarosan még hangsúlyosabb szeletét adja majd az Intel üzletének.

Mindez összesen két lehetséges utat ad az Intel menedzsmenjte sázmára: vagy valóban sikeressé kell válni az "új személyi számítástechnika", azaz a mobil- és tabletpiacon, ami láthatóan hatalmas pénzeket emészt fel; vagy pedig ezeket a tevékenységeket világosan elkülönítve "partvonalra kell helyeznie", hogy a befektetők számára tisztább legyen kép, és a nagyvállalati szegmensre koncentrálhassanak, ahol az Intel továbbra is lehengerlő technológiai fölénnyel bír.