Szebeni István: Kezdem összeszedni magam

Szebeni István a Politika, Like! című új műsor felvételén a Parlament TV stúdiójában
Vágólapra másolva!
Szebeni István a Parlament TV-nél saját műsort kapott, ahol a Politika Like! című magazint vezeti, közben Győrben is dolgozik riporterként és napi híradó műsorvezetőjeként. Most kezd magához térni a köztévétől való elbocsátása után, bár a büntetését túl szigorúnak tartja. Rengeteg nézőtől, tévés, rádiós kollégától, magas rangú politikustól kapott támogatást, a legszívesebben pedig azt olvasná be egy hírműsorban, hogy végre békesség van a magyarok között.
Vágólapra másolva!

Mennyire változott meg az emberek hozzáállása, miután elküldtek a köztévétől?

Komolyan mondom, abban a helyzetben nagyon sokat segített, hogy milyen sokan mellém álltak. Százezrek. Nyilván voltak, akik előtte sem kedveltek, és örültek a fejleményeknek. Mondjuk ezt nehezen értettem meg, hiszen én sem kedvelek mindenkit, de attól még nem akarok senkinek rosszat. De összehasonlíthatatlanul több volt a támogatóm a szerencsétlen eset után. Csak Tvrtko Facebook-oldalán 23 ezren lájkolták azt, hogy viszont akarnak-e látni a nézők a híradóban. Riporterként pedig rengeteg politikussal is találkozom, akikkel személyesen esetleg még nem sikerült, csak beszéltem róluk a híradóban. Ők is szinte kivétel nélkül kifejezték a sajnálatukat, támogatásukat, pártállástól függetlenül.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Így utólag mit gondolsz, mennyire volt jogos a kirúgásod?

Úgy érzem, eltúlzott büntetést kaptam. Tizenöt éve dolgozom tévénél. Az ominózus mondat is felvételről, ráadásul már a leállás után hangzott el. Ilyenkor kienged az ember, a stúdióban is. Olyan, mint amikor a buszsofőr leállítja a buszt, vagy a gyárban lekapcsolják a gépeket. És nyilván nem én vagyok az egyetlen műsorvezető, aki megereszt néha egy-egy nem odaillőt, de adás alatt természetesen mindig kontrolláljuk magunkat. Ez csak egy szerencsétlen hiba volt, ahhoz képest szerintem aránytalanul nagyon volt miatta a büntetés. Annyi minden büntetlenül marad a világban, fura volt, hogy ezt ennyire komolyan vették. Katasztrófaként éltem akkor meg, de már kezdem összeszedni magam.

Civilben mennyire vagy káromkodós?

Nem jobban, mint más. Én is emberből vagyok. Vannak olyan helyzetek, amikor néha kicsúszik ez-az. Mint bárkinek.

Mennyire tartod sorsszerűnek, hogy elküldtek a köztévétől? Valamit tanulnod kellett ebből?

Ez majd szerintem csak később, talán évek múlva fog kiderülni. Biztosan vannak az életben rejtett összefüggések, de egyelőre nem tudom, mire volt ez jó.

Említetted viszont, hogy már kezdesz magadra találni.

Igen, ebben természetesen sokat jelentenek az új munkák. Elmondhatatlanul sokat segítettek lelkileg a győriek, szívesen mentem hozzájuk az O2 csatornához, amikor hívtak, mint ahogy ide a Parlament TV-be is. Fantasztikus, jólelkű emberek, ráadásul profik a szakmájukban. A TV2-nél is meghívtak pár műsorba, és rendszeresen megyek a SportTV Heti helyzet című műsorába is vendégnek. Emellett nemrég költöztünk Dunakeszire, ott is egy remek közösséget találtam. Szijjártó Péter, a csapat kapitánya megkért, hogy a Kinizsi futsalmérkőzésein legyek házigazda, a sportcsarnokban óriási hangulat van egy-egy meccsen.

Az új műsorban azonban mással kell foglalkoznod: szereted a politikát?

Igen, mert a politika valójában nem a politikusokról szól, hanem rólunk. Hatással van az egész életünkre, így mindenképpen jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mi történik körülöttünk. Ezzel a műsorral - amely Magyarország egyetlen webes közéleti műsora - megpróbáljuk emberközelbe hozni a politikát, olyan, nem mindennapi történeteket is felvillantunk, mint amikor Angela Merkellel nemrég egy tizenhat éves zsidó fiú készített interjút a német háborús múltról, vagy amikor Barack Obama egyszer csak személyesen fogadta a turistákat az ovális irodában. Sokan közömbösek a politika iránt, ezen próbálunk változtatni a műsorral, hisz mindenki számára fontosnak kéne lennie, hogy képben legyen a dolgokkal.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A műsorban ugye politikusok, politikai pártok közösségi oldalait figyelitek. Te magad mennyire mozogsz otthonosan ezeket a honlapokon?

Folyamatosan figyelem a híreket, eseményeket, történéseket itthon és nagyvilágban a híradásokban, ezáltal abszolút képben vagyok. Bár nem vagyok rajta egyetlen közösségi oldalon sem. Ennek egyszerű okai vannak: szeretem a személyes társalgást. Szeretem hallani a hangját annak, akivel beszélek, szeretem látni a tekintetét közben. A magánéletemet is valamivel jobban tudom óvni - ami közszereplőként nekem fontos.

Az ismertséghez hogyan viszonyulsz?

Az csodálatos érzés, ha az embert szeretik, és szeretettel közelítenek felé, akármerre jár. Az ismertség azért kétélű fegyver. Ha, teszem azt, egy rendőr megállít gyorshajtásért, lehet, hogy azonnal elenged, amint megismer, de lehet, hogy éppen azért büntet meg még jobban. Érdekes jelenség az is - ha már a közösségi oldalak szóba kerültek -, hogy név nélkül sokkal bátrabbak az emberek. Elképzelhető, hogy valaki kistraktor62 néven mindennek elmond engem egy internetes kommentben, de ha személyesen találkoznánk, lehet, hogy hihetetlenül kedves lenne.

Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A Politika Like!-ban két fiatal kollégával, Buga Mihállyal és Hradeczky Viktorral dolgozol együtt, mennyire megy a közös munka?

Már az megadta az alaphangulatot, hogy Viktor debreceni, akárcsak én, Misi székesfehérvári, így ketten Loki-drukkerek vagyunk, egyikünk pedig a Videotonnak szurkol, állandóan oltjuk egymást ezzel. A Loki az őszi bajnok, a Vidi a második... Győzött a túlerő! Hihetetlenül laza srácok egyébként, de nagyon felkészültek is. Büszkeség velük dolgozni.

Mi az a hír, amit legszívesebben beolvasnál a következő adásban?

Ezen egy kicsit most gondolkodnom kell...Húúúú... Alapvetően az a baj, hogy állandó a széthúzás, sajnos a névtelen feljelentők országa vagyunk... Így annak nagyon örülnék, ha egyszer azt olvashatnám be, hogy valamilyen módon létrejött a magyar egység, mindenki együtt kíván tenni az ország jövőjéért, és főleg egymásért! Jó lenne egy olyan országban élni, ahol nem az alapján ítélnek meg valakit, hogy kicsi-e vagy nagy, milyen a vallása, a származása, politikai beállítottsága, hanem csak az alapján, hogy jó ember-e vagy rossz.

A fotók a Parlament TV stúdiójában, a Politika Like! felvétele alatt készültek.