Dollármilliárdok ütik a spanyol olajmamut markát

Vágólapra másolva!
Argentína minden bizonnyal 5 milliárd dolláros kompenzációt fog fizetni a spanyol Repsol olajcégnek, miután államosították a társaság argentin leányát, az YPF-et.
Vágólapra másolva!

A spanyol olajmamut, a Repsol igazgatósága kész elfogadni az argentin kormány 5 milliárd dolláros kompenzációját, amit az YPF államosításáért fizethetnek. A menedzsmenten egyre nagyobb a nyomás, ugyanis a Repsol legnagyobb tulajdonosai, a mexikói Pemex és a spanyol CaixaBank, szeretnék ha az elhúzódó vita megoldódna.

Az ügyletben ugyanakkor érdekesség lehet, hogy nem készpénzben fizetnék ki a spanyol céget, hanem államkötvény formájában. Ez okozhat még fennakadást, mivel biztosítékot szeretne a Repsol, hiszen az argentinok megítélése a hitelpiacokon nem túl rózsásak. Az ország ugyanis a 2000-es években már egyszer csődbe ment.

Júniusban már egyébként a Repsol igazgatósága leszavazott egy hasonló nagyságú, 5 milliárd dolláros kártérítési ajánlatot. Akkor az argentin kormány 1,5 milliárd dollárt fizetett volna ki kötvény formájában és részesedést kapott volna a vállalat a Vaca Muerta gázmezőn 3,5 milliárd dollár értékben.

Az 5 milliárd dolláros kompenzáció viszont jóval kisebb, mint az a 10 milliárd dolláros összeg, amit eredetileg szerettek volna kapni a Repsolnál.

Repsol napi grafikon (Madrid) Forrás: Bloomberg