Sóból ajándékot!

Fürdősó
Vágólapra másolva!
Elérkezett a karácsonyi ajándékgyártás ideje, mi pedig mindenkit végigkísérünk ezen az úton. A házi fürdősóval kezdünk: egyszerű mint a faék, de kedves és hasznos meglepetés. 
Vágólapra másolva!

Persze csak azoknak ajándékozzák, akiknek van fürdőkádjuk, egyébként olyan szintű figyelmesség, mint egy fültágítós lánynak fülbevalót venni, erre azért érdemes odafigyelni.

A szép kis házi fürdősóink Forrás: Táfelspicc

A sófürdő nyugtató, pihentető hatású, eltávolítja a szennyeződéseket és méreganyagokat, finoman hámlaszt is. Puhítja, tisztítja a bőrt, a zsíros bőrt jól kiegyensúlyozza, tágítja a pórusokat. A finomítatlan tengeri só rengeteg ásványi anyagot tartalmaz, ami nem csak a bőrnek, hanem a hajnak is hasznos: puhítja, tartást ad neki és korpásodás ellen is jó. Mi himalájai és parajdi sóval dolgoztunk, mert ezek rószaszínes és szürkés színük miatt még mutatósabbak, és a parajdit iszaptartalma miatt különösen gyógyhatásúnak tartják. Ezek bioboltokban, webáruházakban beszerzehetők akár többkilós kiszerelésben is.

Egy üvegbe kicsomagolva, átkötve kész is az ajándék, de hogy több hozzáadott érték legyen benne illóolajokkal illatosíthatjuk is, amelyeknek szintén jótékony hatásai vannak, nekünk ezek a kedvenceink:

  • bergamott: A bergamott egy citrusféle, a héjából kivont olajat használhatjuk. Friss, karakteres illatú, ez adja az Earl Grey tea citrusos aromáját is. Frissítő, pattanások, zsíros bőr, pikkelysömör, ekcéma, herpesz kezelésére javasolják, stresszoldó hatású.
  • muskotályzsálya: Kicsit földes, virágos, gyümölcsös illatú, görcsoldó, fertőtlenítő, nyugtató hatású. Zsíros és korpásodásra hajlamos hajra is használhatják. Szintén feszültségoldó.
  • boróka: Segít a pattanások eltüntetésében, gyulladáscsökkentő hatású, narancsbőr és visszér ellen is alkalmazható. És persze zseniális az illata.
Bergamottos parajdi fürdősó Forrás: Táfelspicc

Ezeket az illóolajakat (de lehet más is, izomlazító fahéj, gyulladt bőrre teafaolaj, száraz, gyulladt őrre körömvirágolaj, stb.) keverhetik más olajokkal is.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a finomszemű sókkal könnyebb dolgozni, a nagyszemű himalájai sót ízesítés előtt ezért érdemes óvatosan összetörni.

A legegyszerűbb, ha a sót pár csepp olajjal összekeverünk és csinos kis üvegekbe töltjük, felcímkézzük és kész. Egyszerű, de szuper.

Hideg kanállal a legegyszerűbb Forrás: Táfelspicc

A maszatolós módszer (főleg száraz bőrre ajánlott inkább), ha kókuszzsírral gyúrjuk össze. Mivel a kókuszzsír viszonylag alacsony (már 30 fok alatti) hőmérsékleten megolvad, ne kézzel, inkább hideg kanállal gyúrmázzák. 250 g sóhoz kb. 2 evőkanálnyi kókuszzsír és 3-4 csepp illóolaj elegendő. Ezt a masszát formába nyomkodhatják, a különböző szilikonos bonbonformák kiválóak erre a célra. Hűtőben dermesszék ki, azután a formából kivéve csomagolják és tartsák 25 fok alatt ajándékozásig.