Kína legújabb csodája

shenzhen repülőtér, kína,
Vágólapra másolva!
A múlt héten a kínai Kanton tartományban átadták a Sencsen Bao'an Nemzetközi Repülőtér régóta várt új terminálját. A futurisztikus épület azt a három terminált váltja fel, amelyek múlt szerdán befejezték működésüket. A modern dizájn számos környezetbarát megoldást rejt magában. 
Vágólapra másolva!

Az olasz Fuksas Studio által tervezett 500 ezer négyzetméteres Terminál 3 felülről úgy néz ki, mint egy óriási ördögrája. Külső és belső felületén a funkcionális szerkezeti elemek egyben az esztétikai élményért is felelősek. A terminál 1,5 kilométer hosszú, a tetőszerkezet a legszélesebb részeken eléri a 80 métert.

A homlokzatot alkotó méhsejt alakú fém- és üvegpanelek úgy vannak kialakítva, hogy mindenütt természetes fény jusson az épület belső tereibe, ami egyszerre energiatakarékos megoldás is. A környezettudatos elgondolás az épület minden porcikájában jelentkezik. Az esővizet például a vécékben és a növények öntözésére hasznosítják újra. Ez az első repülőtér Kínában, amely egyúttal 10 megawattos naperőműként funkcionál, és amely annyi energiát termel, amennyivel 10 ezer amerikai háztartást lehetne működtetni havonta. A belső tereket tagoló fehér oszlopoktól az embernek az a benyomása támad, mintha nem is repülőtéren, hanem katedrálisban járna.

A terminál építése megközelítőleg 8,5 milliárd jüanba, azaz körülbelül 310 milliárd forintba került. Ráadásul még nem fejezték be egészen. A terminál bővítésének két fázisa még hátravan, a következőt 2025-re, a teljes befejezést pedig 2035-re tervezik.

A repülőtér külső felülete napelemként funkcionál Forrás: AFP/Zhang Siling

Futurisztikus és környezetbarát egyszerre Forrás: AFP/Zhang Siling

Izgalmas belső terek Forrás: AFP/Ri Xi
Templombelső? Forrás: AFP/Shui Guotang

Nemcsak szép, de hasznos is Forrás: AFP/Ri Xi