A teljes gazdaságnak az a jó, ha virágzik a kkv-szektor

Szatmáry Kristóf nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár
Vágólapra másolva!
Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára prezentációja nyitotta meg tegnap az Innen szép nyerni című konferenciát. A rendezvény szervezője a Világgazdaság, témája pedig a kkv-k pillanatnyi fontos státusza, reális elvárásai és jogos reményei.
Vágólapra másolva!
Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a kormány teljes támogatásáról biztosítja a kkv-szektort Forrás: MTI/Földi Imre

Néhány szóban összegezve a hallottakat a helyzet biztató. Számos problémába ütközik a fejlődés, de a szándék és a potenciál optimizmusra ad okot. A kkv-k sokat fejlődtek az elmúlt években, és a kormány határozott stratégiával igyekszik biztosítani őket a támogatásáról. Ez mindenki elemi érdeke.

Szatmáry Kristóf azzal indított, a helyzet nem közömbös a kormányzat számára, a téma megkerülhetetlen a nemzetgazdaság stabilitásában. Mint kiemelte, az előttünk álló nemzetközi példákat sokan sokféleképpen értelmezik, miközben a remélhetőleg magunk mögött hagyott világválság tanulságait igyekeznek levonni. Ezek közül a leggyakrabban hangoztatott az, hogy a válság azokat az országokat érintette kevésbé, amelyek erős, hatékony kkv-szektorral rendelkeztek. Biztatónak a többnyire német, skanidnáv, benelux példákat lehet mondani, ezekben az országokban olyan kkv-kör áll fenn, amelyik hatékonyan és flexibilisen tudott reagálni az új kihívásokra. Hazájuk megbecsüli őket, ők ezt cserébe meg is hálálják: képesek voltak tompítani a helyi gazdaságban a világkrízist. Ha másból nem, ebből világosan kitűnik, minden nemzeti kormánynak elemi érdeke és feladata a hazai vállalkozókat erősíteni. Hogy ez miért éri meg, annak racionális, látható alapjai is vannak.

Túl sokféle forgatókönyv

A szektorban rengeteg cég nem is élte túl a válságot, miközben a gazdaságban a hozzáadott értékük jelentős, és folyamatos a bővülés. A kis- és középvállalkozások komoly részarányt birtokolnak a gazdaságban, ám a foglalkoztatottságban még komolyabbat: közel 70 százalékot. Az exportból való részesedésük azonban kevesebb, mint egyharmad, ami szerény növekedésnek indult két évvel ezelőtt. Ugyan idei adatok még nincsenek, de előrejelezhető, hogy a tendencia folytatódik, egyre növekszik a részesedésük az exportból: 2011-ben 26,8, 2012-ben 28,1 százalék volt.

Két szálon futó cselekmény

Hazánk egy specifikus problémája a duális gazdaság. Az egyik oldalon megtalálható az innovatív, fejlesztésekbe belevágó, működő, a bőrében magát többé-kevésbé jól érző multiháló, a tőkeszektor. Emellett, ezzel párhuzamosan viszont ott a jóval kevésbé hatékony, a finanszírozásban háttérbe szorult, magát többnyire egyáltalán jól nem érző magyar vállalkozói szektor. Nagyon sokáig ez a kettősség adta a magyar gazdaság jellemzőit.

A nemrég csatlakozott államokról általában elmondható, hogy növekedési potenciálja magasabb, mint amennyit az Unióban kihoz magából. Szatmáry Kristóf kiemelte, hogy a magyar gazdaság az Unión belül is megtalálja a magas potenciál régióit. A jelentős magyar exporttöbletből nagy részt vesznek ki a kkv-k. A környező országokba annyival többet exportálunk, mint amennyit az energiahordozókon vagy a Kínával kereskedésben elveszítünk. Ha ezek a kapcsolatok nem lennének, nem beszélhetnénk bővülésről. Az elmúlt években, ha szerény mértékben is, elkezdett növekedni az Unión kívüli országokba szállított exportunk részaránya.

Mit tesz a kkv-kért a kormány?

Kardinális a támogató üzleti környezet, a költségvetési egyensúly, a kedvező adókörnyezet, hogy stabilan ki lehessen jelenteni, Magyarországon megéri vállalkozni. Fontos, hogy az állam struktúrája kellően komfortos legyen ahhoz, hogy ezt a pályát válassza valaki. Korábban sokminden hatott ezellen, emelte ki az államtitkár: ha egy kormányzat nem gazdálkodik jól a saját vagyonával, akkor a kis ellenállású csoportok javai felé nyúlkál, a hazai vállalkozói szektor ennek áldozatul esett. Mindenkinek az a kedvező, ha a hazai vállalkozói réteget támogatja a kormányzat, ehhez nagyon fontos az adócsökkentés és az adminisztrációs terhek csökkentése, noha, ismerte el Szatmáry Kristóf, ez utóbbiban adódnak még restanciák. A finanszírozásban jelentős segítség a kamatszintcsökkentés, az Új Széchenyi Terv, a Gazdaságfejlesztési és Innovatív Program. És, ha már a gyártókapacitásnak ilyen jó gazdája a szektor, az is fontos, hogyan tudja eladni. A kormány, jelentette ki az államtitkár, mindent megtesz, hogy támogassa a piacra jutás lehetőségét, hogy kiépítse ezt az utat. Az ugyanis az egész országnak elemi érdeke, hogy ez a szektor virágozzon.