Bonbonok analfabétáknak

Kézzel készített házi bonbonok
Vágólapra másolva!
De nem akármilyenek. Aszalt gyümölcsökből, maglisztekből és mézből gyúrtunk házi bonbonokat, amelyek tartósak, szaloncukornak is alkalmasak, sőt, a gyerekeket is bevonhatják a készítésébe. Egyszerű bonbonok azoknak, akiknek nincs idejük, kézügyességük, se kedvük házi kézműveskedésre, mégis akarják. 
Vágólapra másolva!

Aszalt gyümölcsök

A legkézenfekvőbb választás, ha aszalt, szárított gyümölcsöket használunk fel, mivel ezek édeskések, koncentrált ízűek és változatosan párosíthatjuk más alapanyagokkal. Az aszalt szilva, barack, füge vagy datolya még aszalva is viszonylag nedvesek, ezért ledarálva, vagy késsel nagyon apróra vágva ízesítő és kötőanyag is egyben.

Egyszerűen összegyúrom darált dióval, mandulával vagy mogyoróval fele-fele arányban és kigombócolom, esetleg szilikon bonbonformába nyomkodom. Utóbbiból kivéve a csini bonbont majd úgy tűnik, mintha nagyon sok befektetett munkával járt volna az elkészítése, és persze szebb is. Ha nem elég édes a massza, kevés mézzel ízesítem (úgy, hogy azért formázható maradjon), de fűszerezhetik fahéjjal, őrölt szegfűszeggel, kardamommal, narancshéjjal, korianderrel.

Kézzel készített házi bonbonok Forrás: Táfelspicc

A méz, mint ragasztó

Egy másik nagyon egyszerű módszer, ha a különféle szárazanyagokat nem felfőzzük, de még csak nem is cukorsziruppal fogjuk össze, hanem sűrű mézzel ragasztjuk. A sűrű, ikrás mézek -repce, eukaliptusz- vannak előnyben, ezekkel könnyű dolgozni.

A kis cifra bonbon például úgy készült, hogy összekevertünk egy adag mandulalisztet, mákot, pár csepp mákolajat, citromhéjat és kevés mézet. Alaposan összegyúrtuk, ezután formákba nyomkodtuk. Nehéz pontos mennyiségeket megadni, szaftos, ugyanakkor gyúrható állagot kell kapni, és persze kóstolgatni is kell közben.

Ez itt pedig egy cifra mudi, tanuljuk meg ezt az ősi magyar kutyiszínt. Forrás: Péter Anna

Másik kedvencünk a darált mogyoró pár csepp házi kökénylikőrrel, kevés mézzel összegyúrva, de a diós, kardamomos, mézes verzió is egyszerű, viszont zseniális bonbon (ehhez darált diót kevertünk mézzel és finomra őrölt kardamommal) Ezt a vonalat erősíti az egyszerű marcipánmassza, amelybe kardamomot és kókuszreszeléket gyúrtunk (10 dkg marcipánhoz kb. 6-8 dkg kókuszreszelék), rettentő jól sikerült.

Kardamomos-kókuszos marcipángolyó Forrás: Táfelspicc

Ezek a bonbonok annyira egyszerűek, hogy érdemes velük a gyerekeket is lekötni, bevonni őket a készítésbe: nincs semmi, amivel megégethetik, megszúrhatják magukat, a kezeiket sem vágják el. Ha közben beleesznek, nem visznek a kis szervezetükbe töménytelen mennyiségű cukrot és persze nem utolsó sorban még szórakoztató elfoglaltságot is nyújt nekik.

Nincs bennük semmilyen romlandó anyag, viszont szorosan, alaposan becsomagolva, hűvös helyen kell őket tárolni, hogy az avasodást elkerüljük. Tej-, cukor- és gluténmentesek, az olajos magvak viszont súlyos allergének lehetnek azoknak a kisgyerekeknek, akik még nem fogyasztottak ilyesmit, ne ezekkel a bonbonokkal kezdjék a kísérletezést, nehogy súlyos allergia alakuljon ki. Nekik a tisztán aszalt gyümölcsből és mézből gyúrt bonbonokat ajánljuk, ezeket simán vagy kakaóba hempergetve érdemes készíteni.

A kész bonbonokat csokoládéba mártva, egyenként becsomagolva elkészül a házi szaloncukor - higyjék el, sokkal jobb móka ezeket leenni a fáról, a csokoládébevonat pedig szigetel, így nem kell a romlástól tartani. Mondjuk nem is tartanak ezek olyan sokáig.

+1, de csak nagyoknak!

Fűszeres, édes dió Forrás: Táfelspicc

15 dkg diót egy serpenyőbe szórok, enyhén lepirítom, majd hozzáadok 2 ek porcukor és egy csipet fahéjat (vagy akár ötfűszer keveréket), folyamatosan keverem. A cukor bevonja a diószemet, de érdemes úgy csinálni, hogy ne karamellizálódjon mindenhol, így nem törik bele a fogunk. De ezt inkább ne gyerekekkel készítsék, nehogy a forró cukor vagy dió megégesse őket.