Vágólapra másolva!
A magyar pólóválogatott kapusa, Decker Attila a barcelonai vb-n százezer forintban fogadott Madaras Norberttel, mondván, hogy a hosszútávúszó Gyurta Gergelyhez hasonlóan ő is képes 25 km-t egyben leúszni. Decker egyelőre nem ugrott vízbe, de mit szól ehhez Madaras? Ilyen, és ehhez hasonló sztorikat tudhatunk meg a Barcelona kulisszatitkai című, most megjelent könyvből, amelyben a világbajnokságot nyert vízilabdaválogatott játékosai és stábtagjai vallanak a medencén belüli és kívüli titkaikról.

A 2008-as olimpiai bajnoki aranyérem után öt évet kellett várni arra, hogy újabb világversenyen első legyen a magyar vízilabdaválogatott, amelyet a korábbi klasszis játékos, Benedek Tibor szövetségi kapitányként juttatott fel a csúcsra a 2013-as barcelonai vb-n.

A szintén olimpiai bajnok Faragó Tamás az elmúlt években sok követ megmozgatott azért, hogy a póló - akár szabályváltoztatások révén - látványosabb legyen, ám amit Barcelonában látott, azzal ő is elégedett volt. "Ezzel a győzelemmel a kamuvízilabdának vége! Már nem elég másik hibájára építeni, a győzelemért csapatként és egyénileg is tenni kell. Remélem, hogy az elkövetkező évtizedben ez a játék határozza meg a vízilabdasport fejlődését" - olvasható a Barcelona kulisszatitkai című, most megjelent könyv hátoldali ajánlóján.

A több mint 300 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált kötet szerzője, Stuber Sándor a csapat internetes oldalának, a vlv.hu-nak a szerkesztőjeként személyesen követte nyomon felkészülés közben és a különböző viadalokon a csapatot. Az összes szereplővel készített, részletező-elemző, mélyebb interjúkból kirajzolódik a barcelonai világbajnoki siker háttere - úgy, ahogyan a győzelmet a játékosok és vezetők megélték.

"Ugyanazt éreztem, mint játékosként" - mondta a vb-aranyról Benedek Tibor (balra) a könyv szerzőjének, Stuber Sándornak Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

"Ennél részletesebb már csak akkor lehetett volna a könyv, ha Sanyi a csapatmegbeszéléseken is benn lett volna" - mondta a csütörtöki könyvbemutatón Benedek Tibor. Stuber Sándornak persze az összetartásokról is volt sztorija, hiába csak kívülről hallotta, hogy mi történik benn. "Benedek Tibor a meccs előtti napokon, a szállodában tartott csapatmegbeszélései legendássá váltak. A kapitány ezeken annyira felhergelte a játékosokat, hogy üvöltéssel zárták az értekezletet. Ennek az üvöltésnek pedig akkorának kellett lennie, hogy a szállodában mindenki felkeljen. Az ordítás után egyszer Roli (Illés Roland gyúró) döbbenten rohant a csapathoz, mert nem tudta, hogy mi történt."

A játékosokkal és stábtagokkal készített interjúkat egy-egy sztori követi. Az egri Gór-Nagy Miklósé arról szól, hogy a barcelonai vb-n a feleségének és a másfél éves fiának minden meccsre szerzett jegyet, kivéve a döntőre. A feleségével összekaptak azon, hogy a pólós már csak a fináléra koncentrál, és nem tud belépőt biztosítani a családjának. Ezek után a párja egy táblával a nyakában, a gyerekkel a babakocsiban három órát ült a 35 fokos melegben, mire 100 euróért sikerült jegyhez jutnia.

A pólósról azt is megtudhatjuk, hogy tavaly nyáron egy jósnőnél járt, aki nagy sikert jövendölt neki. "Szilveszteri szokás, hogy elmegyünk Noszvajon egy jósnőhöz. Egy kis merőkanálban ólmot hevítünk, ettől megolvad, majd egy vödör vízbe beleejtjük. Utána az ólom felvesz egy extrém formát, a jósnő pedig előveszi a könyvét, lapozgatja, majd elmondja, hogy mit lát. Azt mondta, hogy ilyen szépet még nem látott, és kérdezte, hogy mi a hobbim - nem tudta, hogy pólós vagyok -, aztán közölte, hogy kiteljesedést lát, ami ráadásul óriási társadalmi elismeréssel fog járni 2013-ban."

A 30 éves pólós állítja, a könyvben megjelent sztorik közül többet ő sem ismert, a kedvence a Decker Ádámé. "Egyszer elfelejtette, hogy kocsival mentünk edzésre, ő pedig az övét otthagyta a szálloda előtt. A tréning után elkezdte keresni, felkiáltott, hogy hol van az autóm, azt hitte, ellopták."

A budapesti póló-Eb-re közvetlenül a brazíliai focivébé után, július 14. és 27. között kerül majd sor. "Nem volt könnyű elintézni a FIFA-nál, hogy a focivébé idejét áttegyék, de végül belátták, hogy meg kell lépniük ezt, ha nem szeretnék, hogy az esemény magyarországi nézettsége alacsony legyen" - nevetett Gór-Nagy, aki a német futballválogatott sikeréért szurkol majd.

A könyvből az is kiderül, hogy Madaras Norbert milyen fogadást kötött Decker Attilával Barcelonában. A pólósok a vb-n Gyurta Gergő 25 km-es úszása kapcsán arról beszélgettek, hogy mennyire nehéz lehet leúszni ennyit a tengerben, mire a kapus azt mondta, hogy ő erre simán képes lenne. Madaras erre felajánlotta, hogy ad neki százezer forintot, ha megcsinálja. Decker belement, igaz, még azóta sem jutott el odáig, hogy nekiessen a távnak, pedig konzultált már Gyurtával és Kiss László szövetségi kapitánnyal is, Madarast pedig rábeszélte, hogy ha lehet, inkább a Balatonban úszná le a távot. "Sajnos időkorlátot nem szabtunk meg, így a dolog a sportszerűség határáig húzható" - olvashatók Madaras szavai.

A kiadvány végén megtalálható a válogatott idei összes meccsének a jegyzőkönyve statisztikai adatokkal kiegészítve, végül a kötetet egy 16 oldalas, színes fotómelléklet, valamint egy pólós kvízjáték zárja. A könyv ára 3800 forint.

Stuber Sándor szerint nem csak rajta múlik, hogy a könyvnek lesz-e folytatása. "Nyerjétek meg jövőre a budapesti Eb-t" - mondta a szerző a mellette ülő Benedek Tibornak, aki erre egy nagy mosollyal reagált.