Kőrösi Csoma Sándor is járt itt

Phugtal Gompa, a Phugtal/Phuktal monostor Indiában
Vágólapra másolva!
Mint egy gondosan felépített óriás darázsfészek, úgy tapad a Phuktal kolostor épületegyüttese a meredek mészkőfalra a Nyugati-Himalája hegyvonulatának zanszkári részén, a Tsarap folyó völgyében.
Vágólapra másolva!

Az észak-indiai, Jammu és Kasmír tartományban található Phuktal kolostor több szempontból is egyedülálló. Egyrészt az egyik legelszigeteltebb meditációs központ, másrészt építészeti szempontból is sajátos: sárból és fából építették egy barlang bejáratánál, egy szurdok meredek oldalfalába. A völgyet a Tsarap folyó szeli ketté.

A kolostort Gangsem Sherap Sampo láma alapította a 12. század hajnalán. Jelenleg körülbelül 70 gelugpa rendhez tartozó szerzetes él itt, van komoly könyvtár, négy imaterem, oktatásra berendezett szobák, továbbá konyha és lakószobák. A szerzetesi cellák a száz méteres magasságban úgy helyezkednek el, hogy ami az egyiknek a teteje, az a másiknak már a terasza.

A kolostor annyira elszigetelt, hogy a legközelebbi autóút háromnapi járásra található. Csak gyalogosan lehet megközelíteni, ezért többnyire csak olyan turisták keresik fel, akik spirituális élményben szeretnének részesülni. Az itt élő szerzeteseket a környékbeli falu lakói tartják el mindenféle terményekkel annak fejében, hogy a gyerekeiket tanítják.

Kőrösi Csoma Sándor 1826 novemberétől 1827 októberéig tartózkodott a kolostorban. Emléktábla őrzi ottlétének a nyomát.

Phuktal 12. századi kolostora Forrás: AFP/Hemis.fr

A legközelebbi autóút 3 napi járóföldre található Forrás: AFP/Hemis.fr

Az egyik teteje a másik terasza Forrás: Flickr / Kanglapass / Sebastien