60 milliárd forintos pályázat az agráriumban

Vágólapra másolva!
Hétfőn indul az a 60 milliárd forintos pályázat, amely a jelenlegi költségvetési ciklus egyik utolsó keretéből nyújthat még segítséget agrárgazdaságoknak és többek közt kkvk-knak, írja az agrártermelő.hu.
Vágólapra másolva!

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tegnap tartott sajtótájékoztatót Kiskunfélegyházán. Itt ismertette, hogy a pályázat állattartó telepi technológiák korszerűsítését, gépek berendezések vásárlását szolgálja, emellett kiterjed az élelmiszer-ipari feldolgozó-kapacitások fejlesztésére is. Elmondta, hogy más-más alapot különítettek el a kisgazdaságok, illetve a közepes és nagyobb vállalkozások számára, hogy nagyobb eséllyel pályázhassanak, illetve hogy ki-ki az üzemméretének megfelelő gépekhez tudjon jutni. A hatvanmilliárd forint forrás növekedhet, ha önerővel és hitelekkel bővítik, emelte ki.

A miniszter szerint Kiskunfélegyháza kiemelt város a magyar mezőgazdaságot tekintve: termelése kiváló, feldolgozóipara elsőrangú, termékei közül némelyik világhírű. A Kiskunfélegyházi Malom Kft.-ről elmondta, „az üzem hozzájárul ahhoz, hogy a magyar sütőipar, a magyar pékségek versenyképesek legyenek”, így helyt tudjanak állni a belföldi piaci versenyben épp úgy, mint a határainkon kívül.

Gulyás István, a Kiskunfélegyházi Malom Kft. tulajdonosa, egyben ügyvezető igazgatója az MTI-nek elmondta: gazdasági társasága 620 alkalmazottat foglalkoztat, további 150-200 fő bedolgozik a cégnek. Csak friss sütőipari terméket gyártanak, ezeket saját mintaboltjaikban és a közétkeztetésben értékesítik, de külsős bolthálózatoknak is szállítanak. A cég 2012-es nettó árbevétele 3,5 milliárd forint volt, az idén várhatóan eléri a 4 milliárd forintot.

Fazekas Sándor ezen felül méltatta a Kiskunfélegyházi Gazdaságfejlesztő és Munkahelyteremtő Egyesületet, „amely épít a jelenre, munkahelyteremtéssel, termelési fejlesztéssel is foglalkozik”.